Svenska framgångar i grön omställning lyfts fram på EU-konferens

Nicklas Häggström och Sara Brandell från Vuxenutbildningen Luleå kommun var två av de speciellt inbjudna talarna på en EU-konferens i Bulgarien om den gröna omställningen, där de delade med sig av hur norra Sverige har blivit ett lysande exempel på hållbar utveckling. De berättade om hur regionen genomgått en omfattande förändring och blivit en ledstjärna för andra länder inom EU. Fokus låg på de framgångsrika samarbetena mellan lokala myndigheter, industrier och utbildningsinstitutioner, som gemensamt arbetar för att skapa nya jobb och framtidssäkra industrin genom hållbar teknik.

Vuxenutbildningens chef Nicklas Häggström och Sara Brandell, projektledare för industritbildningen var speciellt inbjudna talare till konferensen i Bulgarien.

Norra Sverige, och särskilt städer som Luleå, har tagit ledningen inom Europas gröna omställning. Här genomgår stål- och gruvindustrier en stor transformation för att bli mer hållbara. I centrum för detta står satsningar på utbildning och omställning av arbetskraft, något som Häggström och Brandell underströk som avgörande för att möta framtidens behov. De belyste att Luleå har blivit en förebild genom sina innovativa samarbeten mellan offentlig och privat sektor, vilket har skapat nya möjligheter för både arbetskraft och företag att växa.

Nicklas Häggström, chef på Vuxenutbildningen, beskrev hur samarbetet mellan företag, kommunen och akademiska institutioner har lett till konkreta framgångar.

– En av de viktigaste drivkrafterna för den gröna omställningen är utbildning. Vi håller just nu på att starta upp en 20-veckors grundutbildning inom industri som innehåller fem olika delar och som startar i början av februari. Detta är den första utbildningen i sitt slag i regionen, och vi samarbetar med stora företag inom bland annat stål- och gruvindustrin, för att ta reda på vilka färdigheter framtidens arbetskraft kommer att behöva, säger Nicklas Häggström.

Sara Brandell, projektledare på Vuxenutbildningen, fokuserade på de långsiktiga målen att locka och behålla arbetskraft till regionen.

– Ett viktigt mål är att regionen ska växa och nå 100 000 invånare till 2040. För att uppnå detta krävs en välutbildad arbetsstyrka och att nya industrier etableras i området. Investeringar i utbildning och kompetensutveckling, särskilt inom hållbar teknologi, har varit en viktig del av denna strategi, säger Sara Brandell.

Nicklas Häggström och Sara Brandell från Vuxenutbildningen Luleå kommun.

Nicklas Häggström och Sara Brandell från Vuxenutbildningen Luleå kommun.

EU:s stöd till omställningsregioner

Under konferensen betonades också den viktiga roll som EU spelar för att möjliggöra en rättvis omställning. Luleå har fått stöd från Fonden för en rättvis omställning, och dessa medel har gjort det möjligt att investera i utbildningsutrustning och på så sätt säkerställa att arbetsgivare får adekvat utbildad personal.

Men samtidigt som norra Sverige är ett exempel på hur omställningen kan lyckas, lyfte konferensen också fram de utmaningar som många andra regioner inom EU står inför. I synnerhet Bulgarien, ett land som kämpar med höga luftföroreningar och en arbetskraft med låg utbildningsnivå, står inför stora utmaningar när det gäller att anpassa sig till den gröna och digitala ekonomin.

Omställningsutmaningar i Bulgarien och andra regioner

Bulgarien har, enligt Kaloyan Kolev från Europeiska kommissionen, stora behov av investeringar i arbetstagarnas utbildning och kompetensutveckling. Endast 10 % av den bulgariska arbetskraften har genomgått någon form av utbildning under de senaste åren, vilket gör det svårt att möta efterfrågan på nya jobb inom hållbar energi och digital teknik. EU:s finansieringsverktyg, som Just Transition Mechanism och Social klimatfond, är därför centrala för att stötta regioner som Bulgarien i denna omställning.

Vid konferensen delade även Slovenien och Polen med sig av sina erfarenheter. I Slovenien har Zasavje-regionen, som tidigare varit beroende av kolgruvor, genom EU-finansiering omvandlats till ett centrum för innovation och hållbar utveckling. Företaget Dewesoft har exempelvis varit en central aktör i att stödja startups och driva utvecklingen av nya gröna industrier.

Polen, som länge har varit beroende av kolindustrin, har också gjort framsteg. Daniel Balinski från det polska energibolaget ZE PAK beskrev hur företaget satsar på vätgas och andra gröna teknologier för att uppnå nollutsläpp till 2026. Polen har samtidigt skapat sociala program för att hjälpa tidigare kolarbetare att omskola sig och hitta nya jobb.

Sverige som förebild för hållbar utveckling

Under konferensen blev det tydligt att norra Sverige, och särskilt städer som Luleå, har blivit en modell för andra EU-regioner som står inför samma utmaningar. Genom ett strategiskt fokus på utbildning, innovation och samarbete har regionen lyckats göra en framgångsrik omställning från en traditionell, oljeberoende ekonomi till en modern och hållbar industristruktur. Häggström och Brandells insikter visade att omställningen kan skapa inte bara nya jobb, utan även nya möjligheter för ekonomisk tillväxt och social utveckling.

– Vi har ett ambitiöst mål, men vi är övertygade om att vi kommer att uppnå det. Allt fler företag börjar intressera sig för hur vi kan stödja dem i utvecklingen av ny teknik och grönare industrier, säger Nicklas Häggström.

Den gröna omställningen erbjuder en enorm potential för hela EU, men den kräver stora investeringar i arbetskraftens kompetens och en vilja att förändra gamla strukturer. Europas framtid kan vara både grön och rättvis, och norra Sverige visade vägen för hur den framtiden kan se ut.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Sammanfattad översättning: Maria Näslund
Foto: Krasimir Svrakov

Logotyp