Norra Sverige, och särskilt städer som Luleå, har tagit ledningen inom Europas gröna omställning. Här genomgår stål- och gruvindustrier en stor transformation för att bli mer hållbara. I centrum för detta står satsningar på utbildning och omställning av arbetskraft, något som Häggström och Brandell underströk som avgörande för att möta framtidens behov. De belyste att Luleå har blivit en förebild genom sina innovativa samarbeten mellan offentlig och privat sektor, vilket har skapat nya möjligheter för både arbetskraft och företag att växa.
Nicklas Häggström, chef på Vuxenutbildningen, beskrev hur samarbetet mellan företag, kommunen och akademiska institutioner har lett till konkreta framgångar.
– En av de viktigaste drivkrafterna för den gröna omställningen är utbildning. Vi håller just nu på att starta upp en 20-veckors grundutbildning inom industri som innehåller fem olika delar och som startar i början av februari. Detta är den första utbildningen i sitt slag i regionen, och vi samarbetar med stora företag inom bland annat stål- och gruvindustrin, för att ta reda på vilka färdigheter framtidens arbetskraft kommer att behöva, säger Nicklas Häggström.
Sara Brandell, projektledare på Vuxenutbildningen, fokuserade på de långsiktiga målen att locka och behålla arbetskraft till regionen.
– Ett viktigt mål är att regionen ska växa och nå 100 000 invånare till 2040. För att uppnå detta krävs en välutbildad arbetsstyrka och att nya industrier etableras i området. Investeringar i utbildning och kompetensutveckling, särskilt inom hållbar teknologi, har varit en viktig del av denna strategi, säger Sara Brandell.