Varför ändras reglerna?
Reglerna för att få ställa ut blomlådor i trafikmiljön har ändrats för att säkerställa en mer rättvis bedömning av inkomna ansökningar och underlätta för bland annat räddningstjänsten och kollektivtrafiken. Med de nya reglerna tydliggörs det vilka gator som inte är lämpliga och uppmuntrar en dialog mellan grannar om hastigheter i bostadsområdet. De nya reglerna förenklar även handläggningen och gör att den kan skyndas på.
Nyheter är att gatan:
- är bredare än 5,5 meter
- inte får ha separat gång- och cykelväg
- inte trafikeras av kollektivtrafik
- inte är en återvändsgränd eller en bostadsslinga enbart avsedd för de som bor längs gatan
- inte är en gata där det är förbjudet för genomfartstrafik
När det gäller blomlådorna:
- ska avståndet mellan två blomlådepar ska vara minst 200 meter
- tillåts inte blomlådor närmare än 20 meter från en korsning
- får det inte finnas något permanent farthinder eller någon typ av avsmalning inom 200 meter från platsen där blomlådorna placeras.
- ska de kunna placeras så att fri sikt om minst 50 meter i var riktning uppnås
- ska de kunna placeras i anslutning till den sökandes tomt
Sedan tidigare gäller:
- att gatan är kommunal
- att tillåten hastighet inte är högre än 50 km i timmen
- att gatan har direktutfarter från bostäder
När får man ställa ut blomlådor
Blomlådorna får stå ute mellan 15 maj och 15 september och kräver tillstånd. Ansökan görs under våren för ett år i taget via en e-tjänst på lulea.se. E-tjänsten öppnar första veckan i april varje år och sista ansökningsdag är den 30 april. Tillstånd ges endast för bostadsgator som uppfyller villkoren och där de grannar som bor närmast har gett sitt medgivande. Tillstånd ges inte för gång- och cykelvägar.
Ansvar för blomlådorna
Det är den som har ansökt om att få ställa ut blomlådor som ansvarar för att bygga och underhålla blomlådorna. Det är även den sökande som ansvarar för att plantera blommor och sköta om dem. När blomlådorna inte används ska de förvaras hos den som ansökt om att få ställa ut dem.