Ny fritidsgård på rull i Luleå

Nu drar Luleås nya fritidsgård ut på gatorna i form av en vit skåpbil märkt On the Go. Bilen ska ge fler unga i Luleå chans till en meningsfull fritid, på sina egna villkor. – Ungdomarna ska själva få styra var bilen ska åka och vad vi ska göra, säger Mikolaj Bielak, ansvarig On the Go, Luleå kommun.

Första sommarlovsdagen, 13 juni, invigs Luleå kommuns nya fritidsgård On the Go på Södra hamnplan. Det är en mobil verksamhet för unga i främst högstadieåldern som ska erbjuda allt från stöd att producera egna aktiviteter till sällskapsspel, quiz, pärlplattebygge med mera.

– Vi ska vara en trygg mötesplats, öppen för alla ungdomar, på de ställen där det inte finns fasta fritidsgårdar idag. Men var vi ska göra och var vi ska vara är helt upp till ungdomarna att bestämma, säger Mikolaj Bielak, fritidsledare och ansvarig för On the Go.

Den mobila fritidsgården invigs den 13 juni med tårta och sumobrottning på Södra hamnplan.

Samarbete med skolor och föreningar

Redan innan bilen funnits på plats har Mikolaj Bielak varit ute i skolor och träffat föreningar och elevråd för att starta upp verksamheten och höra vad ungdomarna vill ha.

– Jag har varit mycket på Bergnäset då ungdomar från sörbyarna går där. Vi har bland annat spelat sällskapsspel, pysslat och haft projektkontor där ungdomarna får möjlighet att planera egna projekt, säger Mikolaj Bielak och fortsätter:

– Mottagandet som vi har fått har varit fantastiskt och vi ser fram emot att fortsätta med våra skolbesök till hösten.

On the Go söker nu samarbeten med fler skolor och föreningar, mejla Mikolaj Bielak på mikolaj.bielak@lulea.se om du vill veta mer!

Tårta och sumobrottning

Invigningen sker klockan 12.00 den 13 juni på Södra hamnplan, i samband med invigningen av hela Södra hamnplan Sommar. Besökande bjuds på tårta och sumobrottning, hinderbana, basket och en tävling med fina priser.

FAKTA Mobila fritidsgården On the Go

 • Verksamheten ska erbjuda:
  • Projektkontor på kommunens skolor
  • Planering och genomförande av egenproducerande aktiviteter
  • Handledning till ungdomsproducenter
  • En trygg mötesplats
  • Aktiviteter som sällskapsspel, möjlighet till avslappning, musikquiz, utomhusaktiviteter
 • Fritidsgården är i första hand för ungdomar mellan 13 och 15 år som bor i områden där det saknas en fysisk fritidsgård. Men alla unga mellan 16 och 20 år är välkomna på evenemang och kan arrangera projekt.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Mikolaj Bielak och Shutterstock

Logotyp