Ny lärplattform vid skolstart

Första skoldagen, onsdag 18 augusti, kommer vårdnadshavare, elever och pedagoger i Luleå kommun mötas av en ny lärplattform. I lärplattformen finns bland annat information från pedagoger och omdömen samlat.

– Ett antal enheter har under våren testat Unikum och en lärdom från den perioden är att vi stegvis utökar användandet av Unikums funktioner så att alla användare ska hinna sätta sig in hur Unikum fungerar. Nu ser vi fram emot att börja använda den nya lärplattformen, säger Sandra Harila, projektledare för införandet.

Första skoldagen, onsdag 18 augusti, kommer vårdnadshavare, elever och pedagoger i Luleå kommun mötas av den nya lärplattformen Unikum. Vårdnadshavare har tillgång till information från pedagoger och omdömen för sitt barn i appen Unikum Familj.

Det finns två sätt för vårdnadshavare att använda Unikum, antingen via webbläsare på dator/läsplatta/mobil eller appen Unikum Familj. Frånvaroanmälan i skolan och vistelsetider i förskola/fritidshem ska fortsättningsvis registreras i Tieto EDU. Dialogen mellan pedagog och elev finns fortsatt i Teams Education.

– Som en del i det stegvisa införandet kommer användarna vid skolstart att mötas av vissa tidigare och välbekanta gränssnitt, till exempel frånvaroanmälan som fortsatt ska göras i Tieto Education,säger Sandra Harila.

Under våren har pedagoger och övrig personal fått utbildning i det nya verktyget för att ha en bra grund när de nu ska börja jobba i det nya. Information om det nya har gått ut till vårdnadshavare via lärplattformen.

– Det här läsåret kommer att vara en implementationsperiod för alla användare som kommer ges möjlighet att bekanta sig med den nya lärplattformen och dess funktioner, säger Sandra Harila.

Stöd för pedagoger och vårdnadshavare

Lärplattformen ska stötta skolans kommunikation med vårdnadshavare så att de på ett tydligt sätt kan följa sina barns utveckling och lärande. Den ska förenkla och stödja arbetet för den enskilde pedagogen i planering av verksamhet och resurser och verka för ett kollegialt lärande pedagoger emellan. Lärplattformen är ett av pedagogernas och rektorernas administrativa stödsystem och framöver även ett stöd till elevhälsan.

– Det har varit en lång resa som startade redan för två år sedan. Först med att kravställa för en stor upphandling och därefter planera för en pilotdrift med påföljande implementering. Det har varit många involverade från skolan, IT och inköp. Därför känns det nu extra spännande att köra igång nästa vecka, säger Britt-Marie Ejnestrand, avdelningschef IT/administration och projektägare.

Om nya lärplattformen

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Caroline Rönnberg
Fotomontage: Luleå kommun

Logotyp