Parcyklar på äldreboenden

Sommar, sol, varmt och vackert väder. En tid så de flesta vill komma ut och njuta av den korta årstiden. Har man svårt att gå är det inte lika lätt. Därför testar Luleå kommun nu eldrivna parcyklar på äldreboenden.

– Det bästa är att man kan åka nästan vart som helst och ta sig lite längre ut än bara i närområdet, säger Curt Nordström som bor på Bergvikens vård- och omsorgsboende.

Curt Nordström och Torbjörn Forsberg gör sig redo för en cykeltur kring Bergviken.

Ibland går cykelturen över viadukten mot Östermalm och ned mot ankdammen och vidare till Lulsundskanalen, en sträcka som vore otänkbar utan cykeln.

– Intresset är mycket stort på boendet för det här, efter vinter och pandemier är behovet stort av att komma ut, berättar Curt.

Torbjörn Forsberg arbetar på vård- och omsorgsboendet med olika aktiviteter för äldre och är den som hittills mest varit ute och kört med de äldre.

– Tanken är att cykeln ska användas så mycket som möjligt och runt Bergviken är det ju cykelväg nästan överallt, ibland åker vi till affären om någon vill dit, säger Torbjörn.

Cykeln är utrustad med säkerhetsbälte och armstöd så att man ska sitta säkert. Hjälm ska naturligtvis alltid användas. Eldriften går att koppla på när det blir lite tyngre, till exempel när man ska ta sig uppför backar och det är flera runt Bergviken.

– Jag åkte tidigare med en herre som hade svårt att gå, han blev överlycklig över att få komma ut, säger Torbjörn och fortsätter:

– Hoppas det blir en bra sommar!


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Bo Henry Pettersson

Logotyp