Eldsjälen tillbringar många timmar i backen: "Fantastiskt att se wow-känslan i ögonen"

När sonen Linus var sex år ville han börja träna puckelpist. Pappa Magnus Öjelind blev därmed snabbt involverad som förälder och när dåvarande ordförande och tränare något år senare ville lämna sitt uppdrag tog Magnus över. Nu ägnar han stor del av fritiden till sporten. ”Det finns inget bättre än att se gnistan i ögonen på åkarna när de lyckas”, säger han.

Luleå Freestyle. Magnus Öjelind.

Edvin Spett, Sixten Segelind och Loke Flodström är en trio lovande åkare i Luleå Freestyle, berättar Magnus Öjelind.

Magnus Öjelind har själv en bakgrund som brottare, men när sonen valde puckelpist för drygt 15 år sedan blev det även en stor del av Magnus liv, extra mycket då han för 13 år sedan även tog sig an rollen som ordförande i klubben.

– Eftersom sonen valde det här så fick jag välja det här jag också, men jag tycker ju att det är fantastiskt kul så jag har bara fortsatt och försöker utveckla alla åkare vi har. Nu bygger vi på och vill locka så många ungdomar som möjligt till klubben.

Hur stort är intresset?

– I år har det blivit ännu större. Jag tror att det beror på OS-guldet som Walter Wallberg tog, det brukar alltid bli ett uppsving. Vi jobbar också för att locka fler tjejer till idrotten, det är väldigt mansdominerat. Vi har haft några tjejer tidigare men de har tyvärr slutat.

Vad beror det på?

– Jag tror att det är modet. Puckel är en väldigt snabb sport, och det behövs mod för att åka ner för alla pucklar och ta hoppen. Men vi försöker säga att man inte behöver hoppa, det räcker med att komma och åka puckel. Vi har haft några prova-på-helger och det har kommit några, men de har tyckt att det varit för svårt. Men jag tror också att det kan kännas lite skrämmande när grabbarna kör bredvid och gör volter, men vi har funderat på att till nästa säsong att köra en tjejkväll när vi inte har ordinarie träningar så vi hoppas att locka dem den vägen.

 

Magnus Öjelind, Luleå Freestyle.

I drygt 15 år har puckelpist varit en stor del av Magnus Öjelinds liv. "Jag lägger ner nästan all min fritid på puckel eftersom min son varit runt nästan hela Sverige och tävlat. Det har varit jäkligt kul hela resan", säger han.

Vad krävs för att bli en bra åkare?

– Modet och att våga utmana sig själv. När du har knäckt koden för att åka tycker alla att det är svinkul. Att se gnistan i ögonen på dem gör att man vill fortsätta med detta. Jag ser direkt, i sekunden när de lyckas göra en volt exempelvis och ser wow-känslan i deras ögon – det finns inget bättre. Det är ju därför jag står här varje vecka.

Klubben har lyckats träna upp några riktigt duktiga åkare som tagit sig vidare inom sporten.

– Edvin Spett tappar vi nästa år då han kommit in på skidgymnasiet i Åre tack vare sin framgång i puckel. Vi fick flera svenska mästare under SM och han är en av dem. Vi hoppas ju att det kommer att gå så pass bra så att han kan ta sig till landslaget. Det blir ett kvitto på att vi har lyckats i klubben.

Luleå Freestyle. Linus Öjelind och Magnus Öjelind.

Sonen Linus Öjelind började tidigt åka puckelpist, en skada hindrar honom för tillfället att åka själv, men är med i backen som hjälptränare med pappa Magnus Öjelind.

Hur mycket tid lägger du ner på sporten?

– Jag lägger ner nästan all min fritid på puckel eftersom min son har varit runt nästan hela Sverige på olika tävlingar och vi har farit iväg nästan varje helg. Han har också bott i Åre då han gick skidgymnasiet, och sedan kom han med i landslaget så då blev jag involverad i det också. Det har varit jäkligt kul hela resan. Nu är han dock skadad i foten, så vi får väl se om han kan komma tillbaka till sporten. Nu är han med här som hjälptränare.

Du var också involverad i årets SM i Luleå/Boden?

– Ja, vi var ju arrangör för puckelpisten i Storklinten och byggde en jättefin puckelpistbacke – Sveriges längsta. Ett av målen att få in till en stor fin backe för att locka folk till Norrbotten för att visa att vi också kan, vilket vi lyckades med. Vi fick jättefint beröm för backens utförande.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & foto: Jeanette Bergström

Logotyp