Porsöns utveckling har varit på tapeten länge. Det är redan ett uppskattat studentområde, har ett livligt centrum och är hemort till tusentals Luleåbor. Nu finns dessutom en beslutad utvecklingsplan för hur Porsön ska förbättras framöver. I korthet kan man se planen som en sammanställd bild av vad kommunen bör fokusera på under de kommande 20 åren.
En splittrad stadsdel ska enas
Utvecklingsplanen för Porsön önskar uppnå fyra punkter – ökad jämlikhet mellan grupper, ökade boendesaktiva deltagande i samhället, ökad trivsel och stolthet samt ökad attraktionskraft för företagsetableringar. Luleå kommun vill att alla som bor på Porsön ska ha samma möjligheter, kunna vara delaktig i sitt område, trivas där man bor och att företag ska se Porsön som en spännande plats att satsa på.
Frida Berglund, samhällsutvecklingschef på Luleå kommun, har varit med i arbetet från start.
I planen nämns det att Porsön är en ganska splittrad stadsdel idag. Kan du berätta lite mer om Porsön och vad man vill uppnå?
– Det stämmer att Porsön är hem till massa olika människor. Studenter, hög-och låg-utbildade, föräldrar, unga, gamla och människor med olika förutsättningar, bakgrunder och livssituationer. Vi måste en skapa plats där olika människor kan mötas, både i Porsö centrum och i bostadsområdena. Vi har exempelvis gett Porsö centrum ett lyft men jobbar också för att behålla natur och grönområden. Ytor för lek och naturliga möten måste finnas kvar.
Vad tror du är Porsöns styrkor?
– Jag tycker att vi har goda förutsättningar för att genomföra planen och ge Porsöborna förutsättningar för ett gott liv. Porsön har goda fysiska kvaliteter såsom tillgång till gröna ytor. Området i sig är i en behaglig skala och boenden har ofta överkomliga priser jämfört med vissa andra områden.