Skolor utmanar varandra i orientering

Hittaut är orienteringstävlingen som går ut på att hitta kontrollpunkter på olika platser inom kommunen. Grundskolan i Luleå har anslutit till tävlingen och utmanar varandra under sommaren. Den skola som får flest checkpoints i skolutmaningen hittaut bjuds på fika.

– Det här är ett bra sätt att få in den fysiska aktiviteten både under skoltid och på sin fritid. En aktiv fritid är bra redan från ung ålder, säger Louice Stridsman, verksamhetschef grundskolan.

Henneke Herrman (årskurs 9) och Minna Turesson (årskurs 7) går båda på Björkskataskolan och gillar att orientera.

Hittaut är en form av orientering som passar både nybörjare och vana friluftsmänniskor. Med kartan i mobilen eller på papperskarta kan du ge dig ut i naturen för att hitta checkpoints, kontroller. I konceptet finns en särskild skolutmaning där syftet är att få fler barn i rörelse, vilket grundskolan i Luleå har anammat.

– Några skolor deltog förra året och det blev en kul grej att göra tillsammans under idrottslektionen. Vi såg också att många fortsatte att samla checkpoints efter skoltid vilket vi vill uppmuntra till, säger Louice Stridsman, verksamhetschef grundskolan.

Förra året var det Björkskataskolan den skola som samlade ihop flest poäng, tätt följt av Sunderbyskolan. Även i år deltar Björkskataskolan och det är uppskattat av eleverna.

Så tycker eleverna

Henneke Herrman (årskurs 9) och Minna Turesson (årskurs 7) går båda på Björkskataskolan.

– Det bästa med hittaut är att det hjälper en att komma ut i naturen och få mer rörelse. Jag brukar vara ute väldigt mycket men hittaut är en anledning att vara ute ännu mer, komma till nya ställen och samtidigt ha en utmanande aktivitet. Om man behöver mer motivation så finns det även priser att vinna och det är roligt att se sitt eget namn i topplistorna, säger Henneke Herrman.

– Det är roligt att söka checkpoints och ta så många kontroller som man hinner på en runda. Det går bra att både cykla och springa, vilket båda är bra träning, säger Minna Turesson.

Tips till nybörjare

Både Henneke och Minna tycker att hittaut är ett bra sätt att lära sig mer om att tyda kartor. En av fördelarna är att det går att öka svårighetsgraden allt eftersom.

– Man kan tänka på att inte börja med de svåraste kontrollerna om man inte är van att orientera. Det blir roligare om man känner att man hittar bra i början. Att göra det med en kompis eller med familjen gör det roligare, säger Minna Turesseon.

– För den bästa upplevelsen ska man tänka på att det viktigaste är att man har roligt. Orientera på sitt eget sätt, i sin egen takt och med dem hjälpmedel man behöver, man måste inte försöka vara bättre än någon annan. Om man inte är så bra på att orientera är ett bra tips att börja med lätta (gröna och blåa) checkpoints. Om man använder den digitala kartan i appen finns det en GPS-prick som man kan ta hjälp av om man vill. Jag tycker däremot mer om att använda papperskartan för att det blir en större utmaning då, säger Henneke Herrman.

Vem som tar hem skolutmaning i år återstår att se. I oktober finns resultatet.

Mer information om hittaut

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Charlotte Högnelid

Foto: Helena Sjödin

Logotyp