Solkarta för bästa solenergi

En ny karta över Luleå visar en uppskattning på hur många kilowatttimmar varje tak i kommunen kan producera under ett år med solceller. Solkartan som finns på Luleå kommuns webb är interaktiv och är tänkt att vara ett hjälpmedel för den som funderar på att installera solceller.

Luleå kommun har i samarbete med Luleå Energi under våren 2020 tagit fram en solkarta över Luleå. – Det är ganska många kommuner som redan har en solkarta så det är jätteroligt att vi i soliga Luleå också har fått en nu, säger Lena Hedberg, energi- och klimatrådgivare på Luleå kommun.

Solkartan ger en uppskattning på hur många kilowatttimmar varje tak i kommunen skulle kunna producera under ett år om det installerades solceller..

Interaktiv karta

Solkartan är interaktiv och är tänkt att vara ett hjälpmedel för den som funderar på att installera solceller.

– Kartan visar vilken solpotential ditt tak har, du går in i kartan på lulea.se/solkartanlänk till annan webbplats och letar upp ditt hus och ditt tak och sen räknar applikationen ut på ett ungefär hur mycket energi ditt tak skulle kunna producera. Så alla som äger en villa eller annan fastighet kan få en uppskattning av sin möjlighet till energi från solen, förklarar energi- och klimatrådgivaren Lena Hedberg.

Hela Luleå kommuns geografiska område

Underlaget till kartan är bearbetat av Luleå kommuns GIS-avdelning tillsammans med konsultföretaget WSP och solkartan täcker hela Luleå kommuns geografiska område.

– Är man sedan intresserad av att gå vidare med en eventuell installation av solceller kan man kontakta mig för en kostnadsfri och individuell rådgivning där vi tittar på varje fastighets unika förutsättningar, säger Lena Hedberg.

 

Text: Anita Sundberg

Bild: Luleå kommun, Pixabay

15 juni 2020

Logotyp