Sommargatan - vad tyckte Luleåborna?

Årets sommargata har inspirerat många att tänka mer hållbart när det gäller resor och hur man använder stadens gator, visar en färsk undersökning. I den framkommer också att Luleåborna gärna ser en fortsättning även nästa sommar.
– Sommargatan har skapat rörelse och aktivitet i centrum, säger Helena Lindvall, projektledare Hållbart resande vid Luleå kommun.

Syftet med sommargatan var att ge mer plats för människan i centrum och visa på hur man kan använda gatorna på ett annat sätt. Den utmanar bilens plats som nummer ett i staden. Mötesplatsen inspirerar till ett resande till och från centrum med kollektivtrafik, på cykel eller till fots.

Sommargatan inbjuder till spontan lek och blir en plats där man träffas.

Sommargatan 2019

Årets sommargata var öppen mellan den 25 maj till den 18 augusti och sträckte sig efter Storgatan mellan Nygatan och Kyrkogatan. Gatan skyltades om till gågata där varutransporter, renhållning och liknande hade möjlighet att komma fram. För att förtydliga att gatan hade fått en annan användning målades stora cirklar i fyra glada färger på vägbanan längs hela sträckningen. Planteringar med blommor och träd placerades ut för att förstärka känslan av gågata. Längs hela gatan placerades det även ut olika aktiviteter som klättervägg, teknikbana för cykel, pallkragar för cityodling, lekbuss, med mera. För de som ville återhämta sig ett tag hängdes ett antal hängmattor upp i en stor sandlåda.

Under sommaren har sommargatan bemannats av sommarjobbande ungdomar som erbjudit olika aktiviteter. Här har man bland annat kunna bygga fågelholkar eller bihotell, låna en cykel, lära sig jonglera, spela sällskapsspel, med mera.

Under några fredagar har det även hållits hållbara verkstäder eller korta sommarprat kring hållbarhet.

Sommargatan hade i år stora hängmattor i en sandlåda. En plats för alla åldrar att ta en paus på.

Hur gick det då?

För att utvärdera hur sommargatan använts och vad luleåborna och näringsidkarna i dess närhet tyckt genomfördes två enkätundersökningar och en inventering. Det var 220 personer som svarade på enkäterna och inventeringen genomfördes vid 389 tillfällen. Det har även funnits tillfälle att skicka in synpunkter via en QR-kod till kommunen.

Påverkar sommargatan synen på hållbart resande?

Av de svarande var det 55% som svarade att sommargatan fick dem att fundera på hur vi använder våra gator och vem som får mest utrymme i staden. Av lämnade kommentarer ses bland annat tankar över att bilens självklara plats ifrågasatts och att man uppskattat att även barn får plats på ett annat sätt. En kommentar var förvåning över vad mycket som ryms på en gata.

Bland de som svarat att det inte påverkat deras syn på hållbart resande ses svar som att det är en insats enbart för barnen och att alla behöver gatan. Några andra kommentarer var, varför skulle det göra det och inget man tänker på.

Upplevelsen av sommargatan

Av de svarande uppger 90% att de vill att sommargatan kommer tillbaka. På frågan om vad som saknas uppger flera att man saknat försäljning av mat och fika och att det saknats toaletter. Det har också kommit in flera nya förslag på aktiviteter som kan tas med vid en eventuell kommande sommargata.

Sommargatans klättervägg gav möjlighet att testa sin styrka och vighet.

Vad tyckte näringsidkarna?

Det är svårt att avgöra om sommargatan påverkat verksamheten för näringsidkarna. Sju av åtta svarande att de haft mer eller samma försäljning som tidigare år. Det verkar inte heller som om sommargatan påverkat leveranser och avfallshantering i någon större utsträckning. De flesta av näringsidkarna är positiva till sommargatan och ser gärna att det blir en ny även nästa sommar. Fyra av dem kan även tänka sig att den byggs på samma gata.

Oklart om det blir en sommargata nästa år

Målet att få fler att röra sig och vistas i området uppfylldes och många säger sig ha börjat fundera över hur våra gator används.

– Det är roligt att så många säger sig ha börjat fundera över sitt sätt att resa och förhoppningsvis gör fler hållbara resor i framtiden. Det är ännu oklart om det blir en ny sommargata under nästa sommar. Det är mycket som är oklart men möjligheterna ses över, summerar projektledaren Helena Lindvall.


FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg

Foto: Luleå kommun

Logotyp