Tidigare lekplats görs om – ska bli en del av naturen och det gröna

Vid Kantgatan på Lövskatan pågår sedan förra hösten en upprustning på en av kommunens lekplatser. Nytt och annorlunda är att lekplatsen nu ska ha ett större fokus på det gröna och vad naturen kan bidra med:

– Ytor för lek behöver inte vara tydligt avgränsade, säger Cecilia Ek, landskapsarkitekt på Luleå kommun.

Bild på tipikojor från lekplatsen vid Kantgatan.

Kojor, närmare bestämt tipikojor, kommer finnas på plats.

Gungställning, sandlåda, cykelslinga, balansbana, lekbar vegetation och tipikojor börjar komma på plats när Lövskatans lekplats nu får ett ansiktslyft. Cecilia Ek och Madeleine Munter, landskapsarkitekter på Luleå kommun, har tillsammans med andra på kommunen arbetat med lekplatsen och de är vid projektets slutskede förväntansfulla:

– Vi är nöjda och tror att barnen kommer uppskatta den. För oss har det hela tiden varit viktigt att utforma platsen utifrån barns behov. Förhoppningen är nu att barnen i området hittar hit och gör platsen till sin och få den att utvecklas vidare, säger Cecilia och får medhåll av Madeleine.


Lek överallt

Lekplatsen som ligger intill korsningen Kantgatan och Torsvägen, har utöver den traditionella sandlådan och gungställningen även fått tillskott av buskplanteringar, träd, stenar i olika storlekar och kullar. Luleå kommun tror detta ska skapa mer och bättre lek i området:

– Lekvärdena för våra kommunala lekmiljöer är generellt inte särskilt höga och därför behöver vi hitta något otraditionellt sätt att arbeta med lek i det offentliga rummet. Vi har tagit stöd i forskningen om vad bra miljöer för lek faktiskt är och där pekas bland annat vegetation och områdets egenskaper ut som viktiga element, säger Madeleine.

Cecilia berättar mer:

– Vi försöker också uppmuntra barnen att leka överallt. Ytor för lek behöver inte vara tydligt avgränsade, så genom att bjuda till lek även utanför redskapen kan vi visa för barnen och vuxna att det är okej att leka i såväl buskagen som på kullar och stenar. För det är också så med oss vuxna, vi behöver utmana vår bild om vad en bra lekmiljö är och det gäller både för oss som arbetar på kommunen och allmänheten.

Illustration och skissförslag på lekplatsen.

Skissförslag för lekplatsen från tidigare.

Flera fördelar

Arbetet med lekmiljön är utfört som ett pilotprojekt för att undersöka hur det skulle fungera att bygga om lekmiljöer i egen regi från kommunens håll. Då kommunen har många äldre lekplatser och en stor underhållsskuld ställs nu krav på återbruk och att tänka smart med hur resurserna ska användas, vilket landskapsingenjör Niklas Öqvist på Luleå kommun ser flera fördelar med:

– Att jobba med återbruk och cirkulärt tänk är både roligt, utmanande och bra för miljön. Vi slipper tillverka nytt och arbetar med färre fabrikstillverkade och mer naturliga material. Det gör också att vi kan minska mängden plast och gifter i våra gröna miljöer, säger Öqvist och fortsätter ge andra positiva aspekter:

– Forskning har också visat på psykologiska fördelar med att vistas utomhus i grönområden. Människor mår bättre av det och om vi kan få barn att vistas mer utomhus så mår inte bara barn och föräldrar bättre - utan vi får också samhällsekonomiska vinster, nu och i framtiden.

Bild på kullarna vid lekplatsen.

Kullarna vid lekplatsen.

Klart 2024

Några moment av arbetet återstår innan planerad invigning för lekplatsen, vilket beräknas vara under våren/sommaren 2024.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Adam Larsson Englund

Foto: Maria Larsson

Illustration: Cecilia Ek

Logotyp