Uppskattad smygstart för Hertsö fritidsgård

Klockan är elva och i ett slag fylls tre stora rum med ungdomar. Det är prat och skratt och tjejer och killar tar plats i sofforna framför tv:n. Runt biljardborden samlas spelsugna elever och bordsspelen plockas fram.

Hertsöns fritidsgård har flyttat in i modulerna intill skolan och verksamheten har smygstartat. När biblioteket är färdigt väntar en officiell invigning av den nygamla fritidsgården.

– Jag är här varje dag under lunchrasten och alltid på helgerna, säger Amir Rezapoor, 15, som är den förste på plats för dagen.

Ella, Vilmer, Amir och Saga plockar fram schackbrädet i fritidsgårdens nya lokaler på Hertsön.

Inrett tillsammans

Han är en av fritidsgårdens stammisar som varit verksamheten trogen ända sedan han i slutet av sexan fick chansen att besöka gården.

– Nu är det ganska längesen vi haft en lokal så det känns extra kul. Det är här man träffar kompisar och på helgerna är det öppen sporthall. Där är jag ofta, säger Amir som är fotbollskille och gillar att röra på sig.

Amir är en av flera ungdomar som hjälpt till med att ställa i ordning de nya lokalerna.

– Vi har jättefina besökare som har hjälpt till med att möblera och bygga ihop möbler och pingisbord som kom i tusen delar, säger Gustav Uusihannu, ansvarig fritidsledare vid Hertsöns fritidsgård.

Förebygger utanförskap

Han är stolt över verksamheten på Hertsön och säger att den är extra viktig nu när området saknar både badhus och sporthall. Det finns inte så mycket för ungdomarna att göra.

– Ungdomarna kan gå hit istället för att hänga på stan. Fritidsgården förebygger utanförskap, främjar integration och skapar trygghet. Nyckeln till framgång är ett tajt samarbete mellan oss, skola och vårdnadshavare. Jag ringer då och då hem till föräldrar och har suttit med på möten med vårdnadshavare och skola. Vi reder upp eventuella problem tillsammans, säger Gustav Uusihannu och berättar att en av skolans lärare också arbetar på fritidsgården, vilket underlättar samarbetet.

Milla Gustavsson tycker att det är skönt att byta skolmiljön mot soffhäng under lunchen.

Ett andra vardagsrum

Att fritidsgården håller öppet både under lunchraster, kvällar och helger är också viktigt.

– Vi har grupper som inte får gå ut på kvällarna. De kan istället träffa vänner här under lunchen. Många på Hertsön bor i mindre lägenheter och har heller inte möjlighet att ta emot sina kompisar i hemmet. Fritidsgården blir deras andra vardagsrum.

Gustav Uusihannu säger att här också finns flera trygga, vuxna förebilder. Det finns alltid 2-3 ledare på plats.

– Vi jobbar en hel del med gränssättning, det är en viktig del av vårt arbete och något som ofta uppskattas även av barnens föräldrar. Man kan säga att fritidsgården bjuder på många friskfaktorer.

Träffar nya vänner

Gustav Uusihannu ger sig in i en biljardmatch med Vilmer Östberg, 14, som snabbt tar ledningen vid bordet.

Han, Ella Isaksson, 14, Saga Blomstedt, 14 och Mattiewos Ogbatzion, 13 hör till fritidsgårdens återkommande besökare.

Mattiewos gillar pingis och tv-spelet NHL, Ella och Saga föredrar att spela Mario cart.

– Man kommer hit med sin kompis, sedan är det flera andra som vill vara med och spela så man lära känna nya vänner, säger Saga.

Milla Gustavsson, som går i nian och är elevrådets ordförande, håller med. Hon gillar att bryta av skoldagen med ett lunchbesök på fritidsgården.

– Det är mysigt att bara sitta i soffan och se på tv och så träffar man andra än bara ens vänner.

Hertsö fritidsgård håller öppet varje lunch och på tisdagar mellan 18-21. Fredagar och lördagar är öppettiderna 18-22.

När den nya skolbyggnaden är klar kommer fritidsgården flytta ut från modulerna och in i den.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bilder: Birgitta Lindvall Wiik

Logotyp