”Vi är väldigt dåligt rustade”

I takt med globaliseringen och samhällsutvecklingen har beredskapen minskat – samtidigt är vi mer beroende av varandra än någonsin. Det menar Patrick Sellman som föreläste under Beredskapsveckan om varför det är viktigt att hushållen förbereder sig.

En bild på Patrick Sellman och illustrationer som föreställer en radio, en telefon, en vattendunk och en eldslåga.

Patrick Sellman var en av talarna under Beredskapsveckan i Luleå. Veckan arrangerades av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i samarbete med regionala och lokala aktörer och genomfördes i slutet av september. Bild: Pressbild. Illustration: MSB. Kollage: Joakim Höggren.

Svenskarna behöver en bättre beredskap och ett större individansvar, tycker Patrick Sellman.

– De flesta privatpersoner gör väldigt lite för att förbereda sig. Hemberedskap, hushållens förmåga att stå emot besvärliga situationer, handlar inte endast om att sätta sig i källaren med en vevradio och pannlampa. Hemberedskap är grunden för hela samhällets beredskap och syftar till att vi ska kunna fortsätta lösa våra uppgifter. Det är ingen annan än vi här. Ändå är det alltid någon annan som ska lösa allting, säger han och fortsätter:

– Det är sorgligt att politikerna, som förstört en av världshistoriens bästa beredskaper, inte förstår att hushållen måste ta ett större ansvar. Det är tacksamt för staten att lägga det på kommunerna som redan är dåligt förberedda och samtidigt ska ta hand om de mest utsatta i samhället.

Bild på Patrick Sellman som föreläste under Beredskapsveckan.

Patrick Sellman var en av talarna under Beredskapsveckan i Luleå. Veckan arrangerades av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i samarbete med regionala och lokala aktörer och genomfördes i slutet av september. Bild: Josefin Högström.

Patrick Sellman, som tillsammans med Kalle Zackari Wahlström har podcasten I väntan på katastrofen, var officer under Kalla kriget och har utbildat värnpliktiga. Under coronapandemin började han föreläsa om beredskap. Han gör ofta jämförelser med 1900 talets beredskap.

– Tidigare fanns beredskapslager, avtal med företag om att upprätthålla produktioner och lagerhållning samt gigantiska olje- och spannmålslager i bergrum. Skolor kunde fungera som beredskapssjukhus. I dag är vi så specialiserade att vi nästan inte kan någonting. Vi är otroligt beroende av varandra i en tid när alla ska gå sina egna vägar och satsa på sig själva. Ytterst få har någon som helst tanke på hemberedskap. Vi är väldigt dåligt rustade om man tittar generellt, inte bara i Sverige utan i stora delar av världen, säger han och tillägger att många tänker på mat, men det finns annat som är viktigt också.

– Att ha möjlighet att koka vatten utan el och ha rent vatten lagrat, att ha kraftiga sopsäckar så man kan göra om toaletten till torrdass när avlopp inte fungerar och att veta hur man rengör sår är nödvändigt.

Regeringen har beslutat att Sverige ska ha en beredskap på tre månader, berättar Patrick Sellman. Han tycker att hushållen kan underlätta samhällsarbetet vid en kris genom en hemberedskap på minst en vecka.

– Om alla kunde förbereda sig för att kunna hålla i gång och fortsätta lösa sina arbetsuppgifter under en vecka, gärna flera veckor, så blir det inte lika akut på samhällsnivå och de små resurserna som samhället har kan gå till de mest utsatta. I dag är det vanligare att inte förbereda sig än att förbereda sig. Det är osolidariskt att inte ha en grundläggande beredskap inför en kris, säger Patrick Sellman.

Ett kollage med bilder. En bild föreställer en pojke ståendes vid diskbänken där det står ljusstakar med tända ljus och en flicka sittandes vid ett bord som lägger patiens. En ficklampa och en oljelampa står på bordet. En bild föreställer en kvinna som häller upp vatten från en dunk till en kastrull. En bild är på ett räddningskit. En bild är på en låda med olika matvaror. En bild är på tre personer i mörker, varav en har en pannlampa.

Det finns mycket man kan tänka på inför en potentiell kris. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram en lista och Patrick Sellman har en minnesramsa. Bild: MSB. Kollage: Joakim Höggren.

Patrick Sellmans minnesramsa "Hemskt vis" ska hjälpa privatpersoner att förbereda sig för en potentiell kris.

Hälsa

Första hjälpen, mental beredskap, sanitet, sårvård och städning

Energi

Batterier, solceller, ved och gasol

Mat

Skafferi, torrvaror och konservburkar

Skydd

Att hålla sig varm och torr

Kommunikation

Hur ska vi kommunicera?

Transport

Hur man transporterar sig själv, vattendunkar och liknande

Vatten

Kokmöjlighet, möjlighet till att rena och lagra vattnet

Information

Hur får man veta någonting?

Säkerhet

Exempelvis brandsäkerhet.

MSB:s checklista för hemberedskap

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Linda Sundström

4 november 2024

Logotyp