Patrick Sellman, som tillsammans med Kalle Zackari Wahlström har podcasten I väntan på katastrofen, var officer under Kalla kriget och har utbildat värnpliktiga. Under coronapandemin började han föreläsa om beredskap. Han gör ofta jämförelser med 1900 talets beredskap.
– Tidigare fanns beredskapslager, avtal med företag om att upprätthålla produktioner och lagerhållning samt gigantiska olje- och spannmålslager i bergrum. Skolor kunde fungera som beredskapssjukhus. I dag är vi så specialiserade att vi nästan inte kan någonting. Vi är otroligt beroende av varandra i en tid när alla ska gå sina egna vägar och satsa på sig själva. Ytterst få har någon som helst tanke på hemberedskap. Vi är väldigt dåligt rustade om man tittar generellt, inte bara i Sverige utan i stora delar av världen, säger han och tillägger att många tänker på mat, men det finns annat som är viktigt också.
– Att ha möjlighet att koka vatten utan el och ha rent vatten lagrat, att ha kraftiga sopsäckar så man kan göra om toaletten till torrdass när avlopp inte fungerar och att veta hur man rengör sår är nödvändigt.
Regeringen har beslutat att Sverige ska ha en beredskap på tre månader, berättar Patrick Sellman. Han tycker att hushållen kan underlätta samhällsarbetet vid en kris genom en hemberedskap på minst en vecka.
– Om alla kunde förbereda sig för att kunna hålla i gång och fortsätta lösa sina arbetsuppgifter under en vecka, gärna flera veckor, så blir det inte lika akut på samhällsnivå och de små resurserna som samhället har kan gå till de mest utsatta. I dag är det vanligare att inte förbereda sig än att förbereda sig. Det är osolidariskt att inte ha en grundläggande beredskap inför en kris, säger Patrick Sellman.