För dem som arbetar med dricksvattenproduktion, spillvattenrening och ledningsnät är vattenläckor och tillskottsvatten välkända problem. Tillskottsvatten kan vara inläckande grundvatten och sjövatten lika väl som vatten från anslutna ytor och dräneringar. Oavsett var det kommer ifrån påverkar det hela kedjan, från ledningsnät via pumpstationer till reningsverk. Även utläckande dricksvatten letar sig in i spillvattennätet som
tillskottsvatten och påverkar på så sätt båda systemen.
– Störst risk för läckage på våra ledningar är under våren och hösten då marken endera tinar eller fryser vilket påverkar våra ledningar, säger Daniel Ekervhen, sektionschef på avdelningen för vatten och avlopp på Luleå kommun.
Förebyggande arbete prioriteras
Luleås VA-avdelning arbetar i många fall förebyggande med läcksökning, de filmar spill- och dagvattenledningar för att få information om ledningsnätets kondition. Det man kan upptäcka vid en sådan inspektionen är till exempel problem som rötter, sprickor och rörbrott. Avdelningen arbetar också med inläckage genom rökning, där men helt enkelt fyller rören med rök och ser vart röken sipprar ut.
I framtiden och redan nu på vissa områden så övervakar vi ledningsnätet med hjälp av våra digitala vattenmätare och områdesmätare som levererar information om bland annat eventuella läckage på områden och även i fastigheter. Detta medför att vi även kan hjälpa våra kunder i större utsträckning genom att kunna ge dem information då avvikelser uppstår kopplat till fastigheten i tidigt skede.
Forskning pågår också i projektet ”Framtida City Flow” om hur man kan göra städer hållbara genom att placera grönområden, vegetation och öppna strömmar för att ta hand om regn och avlasta avloppsystem. Försök med satellitsökning av läckor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. görs redan nu och metoden kommer med all sannolikhet att användas i framtiden.