Anna vurmar för Luleås landsbygd

I Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den här delen av serien möter vi Anna Gültekin.

– Det finns såna tokar som mig som vill att landsbygden ska leva och det måste den ju göra. Jag vurmar väldigt mycket för landsbygden.

Anna Gültekin är född i Smedsbyn, uppväxt på en bondgård och har bott i de flesta av Luleås norra byar. Ängesträsk, Orrbyn, Niemisel, Råneå. I perioder har hon också bott på andra ställen utanför Norrbottens gränser. Men Luleå är platsen dit hon alltid återvänt.

– Man känner sig lite vilsen när man bor någonstans där man inte har vuxit upp. Här vet jag vilka vägar jag kan åka, jag känner alla, säger Anna Gültekin.

Efter att ha flyttat runt under några år hittade Anna Gültekin hem på släktgården i Smedsbyn. Här, på gården där hon växte upp, kan hon förena det bästa av två världar – kärleken till landsbygden och närheten till staden.

Varför har vi nånsin flyttat härifrån? Den frågan ställde sig Anna varje gång hon kom tillbaka till Luleå. I slutet av 90-talet hade flyttlasset gått från Luleå till Norrköping, och vidare till Jämtland innan hon flyttade hem igen för att bli mjölkbonde i Södra Orrbyn i Råne älvdal. Ändå var det inte slut med att flytta runt. 2009 fick hon och hennes man jobb i Umeå och begav sig till Västerbotten.

Men avståndet till släktingar och barndomsvänner var långt. Även Annas man, som är född i Turkiet men bott i Luleå länge, saknade staden. Sagt och gjort, Anna och hennes man flyttade hem igen. De bosatte sig i en lägenhet på Mjölkudden och tillsammans drev de en pizzeria. Men familjen längtade ut på landet, efter att kunna ha mjölkkor igen, skaffa häst, få ägg från egna höns. Och som om det var meningen så var Annas pappa precis i färd med att flytta från gården i Smedsbyn, där hon växt upp. Anna slog till direkt.

Släktgården har anor långt tillbaka i tiden, Anna är åtminstone den femte generationen att bo här, men boningshuset är lite nyare. Hennes farmors farfar var nämligen en modern man som rev den gamla Norrbottensgården och byggde ett nytt hus. Sedan 2017 är det huset hemma för Anna och hennes familj.

– Gården är som gjord för mina drömmar, säger Anna.

Under de fyra år som gått har Anna tagit drömmen vidare. Först skaffade de höns och tre hästar, men ambitionerna stannade inte där. Till gården flyttade även tre lamm och kvigorna Helga och Rosa. Sent på hösten 2020 föddes gårdens första kalvar.

– Det är djuren som är min drivkraft, jag älskar djur. Kor är trevliga, sociala och speciella och ger så mycket till oss, säger Anna.

Anna vill utveckla släktgården vidare och skapa en samlingspunkt i byn. Hon håller på att bygga ett gårdsmejeri för att kunna ta vara på mjölken som hennes kor ger. Kanske kommer hon framöver att öppna ett sommarcafé eller servera pizza om kvällarna, bakad i den gamla bagarstugans bakugn.

En levande landsbygd

Gården i Smedsbyn ger henne möjlighet att utveckla sig själv och använda alla kunskaper hon fått under livet. För efter många år som entreprenör ligger det nära till hands att utveckla gården vidare, att skapa en ny samlingspunkt i byn i samma anda som lanthandeln som hennes pappa drev. Anna håller på att bygga ett gårdsmejeri för att kunna ta vara på mjölken som korna ger. En annan dröm är att öppna sommarcafé på gården. Kanske servera pizza om kvällarna, bakad i den gamla bagarstugans bakugn. Närodlat och småskaligt.

– Jag tror att det ligger rätt i tiden. Det är bra att vara självförsörjande men min dröm är att kunna leva på det här.

Det är fortfarande gryning en tidig vårvintermorgon 2021 när Anna tar på sig stövlarna, går ut i ladugården och mjölkar korna. Släpper ut hästarna. Ger alla djuren mat och vatten. Så som hon gör varje dag, året om. Hon ställer i ordning separatorn som hon fyndat på loppis för att kunna göra grädde och smör. Hon vevar igång den gamla apparaten, den surrar hemtrevligt. Mjölken strilar ut genom rören, ett för den fetare grädden och ett för den avfettade skummjölken.

Sen korna började ge mjölk är familjen ganska självförsörjande. De får ägg från hönsen, kött från lammen och egenodlade grönsaker förstås. Här, på gården där hon växte upp, kan hon förena det bästa av två världar. Kärleken till landsbygden och närheten till staden.

– Det känns så underbart att få fixa sin egen mat, det är en jättestor rikedom. Jag vill växa, precis som jag känner att Luleå är starkt och växer. Det här är mitt sätt att vara med och förbättra staden och göra landsbygden levande.

Vem är Anna Gültekin?

  • Gör: Startar upp företaget Vikagården, jordbruk med sommarcafé och gårdsmejeri.
  • Uppvuxen: Smedsbyn, Ängesträsk
  • Bor: Smedsbyn
  • Ålder: 42
  • Favoritplats i Luleå: Min gård i Smedsbyn
  • Luleå med tre ord: Landsbygd, framtid, hemma

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Ellen Vikman

Foto: Erik Sandström

Logotyp