”Det handlar om att jobba smart”

I vår serie ”Hej medarbetare!” får du möta personal inom kommunen. Den här gången träffar vi Nicklas Mikkelinen som är nyanställd som CISO på kommunen, vilket innebär att han ska samordna kommunens informationssäkerhet.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Nicklas Mikkelinen har arbetat på Luleå kommun sedan augusti i år. Som CISO samordnar han kommunens informationssäkerhet.

Hej Nicklas, vi börjar från början – vad handlar informationssäkerhet om?

– Informationssäkerhetsarbete sker initialt utifrån tre aspekter, konfidentialitet – alltså att grejer ska vara hemliga och inte läcka ut. Den andra aspekten är riktighet, det vill säga att information inte ska vara modifierad, alltså förändrad – datan ska vara korrekt. Och den sista aspekten är tillgänglighet – prylarna ska fungera och du ska komma åt dem.

– Vi på informationssäkerhetsenheten arbetar med att fostra en säkerhetskultur, utbilda medarbetare, säkra IT-system och se till att vi, kommunen, följer lagarna.

Och din roll är CISO, vad gör en sådan?

– Jag är ännu ganska ny på jobbet, började i augusti. Så just nu handlar mycket om att lägga en grund för ett fortsatt arbete med styrdokument, policys och riktlinjer.

– Alla verksamheter inom kommunen har ett eget ansvar att hålla god informationssäkerhet. Men vad innebär det? Det är där jag ska komma in. Jag ska hjälpa verksamheterna och utbilda dem i vad det innebär och hur vi kan arbeta med informationssäkerheten på ett metodiskt och modernt vis. Målet är ju att alla ska ha det tänket med sig, det ska vara som att andas.

Vad är mest intressant med ditt jobb?

– Informationssäkerhet är inte så restriktivt som man tror, det handlar om att jobba smart. Du kan jämföra det med att låsa dörren efter dig, det är ju inte så jobbigt men en klok sak att göra.

– När man arbetar med informationssäkerhet är jobbet aldrig klart. De som vill bryta mot säkerheten ligger alltid steget före.

Vad ser du för utmaningar med ditt arbete?

– Jag jobbade tidigare inom privat sektor och det jag tycker är intressant med kommunen är hur stort det är. Det finns många olika verksamheter som gör helt olika saker och som alla ska arbeta lika med informationssäkerhet. Det är både en utmaning och bland det roligaste med jobbet.

– En annan grej är att folk ska jobba hemifrån vilket ger lite andra förutsättningar, men det beslutet är jag glad för och vi har moderna verktyg som gör att det fungerar.

Du är stockholmare från början, hur hamnade du i Luleå?

– Det är fem år sedan jag flyttade jag till Luleå nu. Det var inget jag hade tänkt göra men så fick jag jobb på Facebook och tyckte att det var lite coolt. Nu har jag hittat sambo, fått barn och ska bygga hus så nu blir jag kvar.

Det här är Nicklas Mikkelinen

  • Yrke: Informationssäkerhetsamodnare
  • Ålder: 34 år
  • Bor: Mitt i Luleå centrum
  • Intressen: Vi fick tvillingar för sex månader sedan så nu tar det upp det mesta av min fritid. I övrigt gillar jag informationssäkerhet och läsa policys, kan låta skittråkigt men jag är en riktig nörd.
  • Det bästa med Luleå: Sjukt att säga men jag är van vid norrskenet nu. Det jag tycker är absolut bäst är vårvintern. Det är varmt, du kan grilla och sitta i snön. Det är en otrolig säsong som många inte får uppleva.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Stina Engman

Foto: Frank Rizo

Logotyp