En flygledare som landat i Luleå

I Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den här delen av serien möter vi Elin Granat.
– Att jag hamnade i Luleå är lite oväntat, men jag trivs verkligen med lugnet, staden och människorna här, säger Elin.

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det här är berättelsen om flygledaren Elin Granat som utbildade sig i Linköping, Malmö, Uppsala och Halmstad, men det var i Huddinge allt började. Elin Granat växte upp med sin mamma, pappa och en två år äldre syster i ett radhus i Skogås i Huddinge kommun. Somrarna tillbringade hon en del i Stockholms skärgård där både farmor och farfar och mormor och morfar hade stuga.

Elin Granat från Huddinge arbetar idag som flygledare i Luleå. ”Vid studiebesöket i Luleå kände jag mig så välkommen. Det var en varm känsla som gjorde att jag bestämde mig för Luleå, trots att jag inte hade någon tidigare relation till staden” berättar Elin.

När Elin började gymnasiet flyttade familjen till Örsundsbro, en liten ort utanför Enköping. Föräldrarna hade förälskat sig i en stor gård från 1700-talet, och Elin flyttade med.

– När gymnasiet var slut var jag ganska vilse i vad jag skulle göra. Av en slump läste jag en artikel om olika yrken. Många jobb kunde jag avfärda direkt, däremot fastnade jag för flygledare. Det lät väldigt spännande, berättar hon.

Elin gjorde testerna som skulle visa om hon passade för yrket och fick ett positivt svar.

– Jag sökte och blev antagen att göra testerna man måste igenom för att vara behörig att söka till utbildningen. För mig tog det ett helt år att göra testerna och jag visste aldrig om jag skulle gå vidare till nästa test, så det var mycket ovisshet och väntan. Numera går det betydligt fortare att göra testerna och få svar, säger Elin.

När Elin efter tre år var klar med studierna och hade sitt elevcertifikat i handen bestämde hon sig för att anta erbjudandet om att gå in i Försvarsmakten.

– Just då var det anställningsstopp inom Luftfartsverket så det kändes som en bra lösning att gå militär grundutbildning och sedan läsa vidare till specialistofficer med möjligheten att arbeta på en flygflottilj med militär trafik, förklarar hon.

När det var dags att välja plats för behörighetsskedet, som man måste genomföra för att få sitt flygledarcertifikat, stod valet mellan Visby, Såtenäs och Luleå.

– Vid studiebesöket i Luleå kände jag mig så välkommen. Det var en varm känsla som gjorde att jag bestämde mig för Luleå, trots att jag inte hade någon tidigare relation till staden, säger Elin.

– Det var också häftigt att vara så långt norrut. Samtidigt är Luleå en lagom stor stad med bra förbindelser till Stockholm. Med flyg tar det bara en dryg timme, vilket kändes bra då min dåvarande sambo bodde kvar i södra Sverige, fortsätter hon.

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jobbet som flygledare ledde Elin till Luleå. Det hon gillar mest med sin nya stad är närheten till vattnet och naturen samtidigt som hon uppskattar att det är en levande stad med stort utbud av restauranger.

Elin fick sitt drömjobb

I januari 2020 fick Elin äntligen sitt efterlängtade certifikat.

– För mig hade det tagit nästan tio år att nå mitt mål och nu stod jag här! Då och då överrumplas jag av känslan att jag faktiskt lyckats ta mig hela vägen till mitt drömjobb, för vägen har inte varit spikrak. På flygledarskolan (EPN) tränas vi mycket i simulerad miljö och bedöms över tid med hjälp av instruktörer och kursledning som coachar oss igenom trafiksituationer. Når man inte tillräckligt god nivå får man packa sin väska och lämna skolan. I min kurs var det tyvärr några som inte klarade utbildningen, min rumskamrat var en av dem, berättar Elin.

Som flygledare ansvarar Elin för att leda både militär och civil flygtrafik på ett säkert och effektivt sätt. Och det gäller att kunna hantera alla situationer och vara spindeln i nätet.

– Det kan gå från ganska lugnt till skarpt läge på kort tid. Jag gillar att ibland få ta hela ansvaret själv och andra gånger samarbeta med mina kollegor. Jag lär mig något hela tiden, säger Elin.

Nytt liv i ny stad

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I samband med att Elin flyttade till Luleå öppnade Inpuls sitt nya gym mitt i Strand Galleria.

– Jag hade börjat träna en del när jag pluggade, men när jag kom till Inpuls och hittade Boxen blev jag helt såld. Jag lade flera timmar om dagen på träning. Samtidigt som jag blev pigg och stark fick jag många nya vänner. Så småningom fick jag även möjlighet att själv börja coacha, vilket är så roligt, säger hon.

Elin har en lägenhet mitt i Luleå, inte långt ifrån Södra Hamn. Hon tycker att det är fantastiskt att kunna ta sig till affären, gymmet och ut i naturen på bara några minuter. Att staden ligger så nära vatten känns också speciellt. Kanske är det barndomens somrar i Stockholms skärgård som gör sig påminda.

– Jag älskar vårvintern när solen lyser upp hela isvägen. Även sommaren tycker jag är häftig med solen som är uppe hela natten. Att ha en balkong där jag kan njuta av solen så snart den visar sig var en förutsättning när jag sökte lägenhet. Jag tar alla chanser att sitta ute med näsan mot solen, ler hon.

Elin har inga planer på att flytta utan drömmer om att skapa sin egen bas och familj här.

– Jag trivs med lugnet och närheten till naturen samtidigt som jag uppskattar att det är en levande stad med stort utbud av restauranger.

Ett extra starkt minne är första kvällen när hon kom med sitt flyttlass. Hon och hennes syster hade kört upp alla hennes saker i en skåpbil.

– Vi hade kört bil i säkert tio timmar. När vi kom fram var vi både hungriga och trötta. Den första restaurang vi hittade var CG:s, men trots löningshelg och lördag fick vi till slut en plats i baren och hade en fantastisk kväll! Det var en bra start i min nya hemstad, säger Elin.

Nu hoppas hon få möjlighet att se ännu mer av skärgården, få ännu fler vänner, lära sig mer om viner och kanske också hitta kärleken, som precis som hon gillar att njuta av livet i Luleå. Varje dag.

Vem är Elin Granat?

  • Gör: Arbetar som flygledare, tränar funktionell fitness och njuter av solen så ofta som möjligt
  • Uppvuxen: I Skogås, en förort söder om Stockholm
  • Bor: I centrala Luleå
  • Ålder: 31
  • Favoritplats i Luleå: Boxen Inpuls och CG Restaurang
  • Luleå med tre ord: Ljust, vackert och omgivet av vatten

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Britt-Maria Rauman Krohn

Foto: Erik Gotfredsen

Logotyp