Enkelt, tryggt och nära naturen

Omkring sju kilometer norr om Luleå centrum växer nya bostadsområden fram på var sin sida av Bensbyvägen. Hällbacken, där de sista tomterna nu bebyggs och färskingen Dalbo kommer tillsammans att ha tillfört omkring 540 nya bostäder till Luleå när de är färdiga. Gott om plats för fler Luleåbor och nya drömmar.

Med den sena augustisolen i ryggen svänger vi in på området Dalbo. Byggställningar och jordhögar vittnar om ett område på tillväxt. Här var det byggstart i mars 2019. Totalt ska omkring 160 nya bostäder byggas på Dalbo. Kommunen har sålt och fördelat 83 småhustomter varav 14 är bebyggda vid vårt besök. Villorna kommer framöver att få sällskap av radhus och lägenheter.

Moa Larsson och Andreas Grönberg lämnade Stockholm för Luleå för ett år sedan. Vid vårt besök är det bara en månad kvar till Moa och Andreas får flytta in i sitt nya hus på Dalbo.

Vi stannar till vid ett vackert ladhus i trä med svarta detaljer där Moa Larsson, 39 och Andreas Grönberg, 46 snart ska flytta in. En hemvändare och en göteborgare/stockholmare som tillsammans valt att växla ner tempot och byta pendling mot naturstigar.

– Det har verkligen varit roligt att se huset växa fram, berättar Moa Larsson när vi ses och sambon Andreas Grönberg fyller i:

– Och att få se de saker vi själva valt till i huset bli verklighet. Det blev snyggare än vi trodde.

Paret har bott tillsammans i Stockholm de senaste fem åren. Andreas är född i Göteborg men har spenderat det mesta av sitt liv i huvudstaden. Trots att Moa ursprungligen är från Luleå var idén att flytta hit faktiskt Andreas.

– Jag har bearbetat Moa några år, säger han och skrattar. Jag har alltid älskat norra Sverige och känt mig hemma här. För en fiske- och naturmänniska som mig är ju Norrbotten paradiset.

Efter lite tid och eftertanke landade även Moa i att hon var klar med livet i Stockholm.

– Jag har ju min familj här och om vi skulle bo i hus i Stockholm skulle det vara utanför stan vilket gett oss ett par timmars pendling varje dag. Här får vi mer livskvalitet, säger Moa Larsson.

Moa och Andreas ställde sig i Luleås tomtkö 2018 med siktet inställt på att få köpa en tomt om cirka tio år. Nu står de här, bara tre år senare, framför sitt blivande hem i staden de ser sin framtid i. Fram till inflyttning bor de i en lägenhet på Bergnäset. Båda har jobb i Luleå och Andreas arbetar deltid med sin egen psykiatriverksamhet som han drömmer om att kunna utveckla och expandera i Norrbotten. Den närmaste drömmen för paret är dock att bli färdiga med huset.

Intill bostadskvarteren ligger Dalbos naturpark med skogsstigar, spångar och grillplatser. På andra sidan naturparken har ett verksamhetsområde börjat växa fram för att kunna erbjuda företag en möjlighet att etablera sig i Luleå.

Intill bostäderna på Dalbo ligger områdets naturpark med grillplatser, skogsstigar och spångar. Det bor många barnfamiljer i området och både på Hällbacken och Dalbo finns det lekplatser. På Hällbacken finns även en förskola.

Bekymmersfritt på Hällbacken

När Dalbo är färdigutbyggt kommer det att se ut ungefär som Hällbacken som vi nu riktar oss mot. Här var det byggstart 2012 och i området bor redan drygt 1 000 invånare. Byggnation på områdets sista tomter pågår där nya radhus ska göra plats för ännu fler. Även en gruppbostad är planerad under de kommande åren.

Mitt i området, i en kedjehuslänga, möter vi upp Johanna Krekula och Jonas Wikström. Paret har bott på Hällbacken med sina två barn sedan 2016. De bodde tidigare i lägenhet på Björkskatan men sökte ett lite större, enkelt boende eftersom de spenderar mycket tid i sin sommarstuga.

– Vi kände att det räckte att ha ett ställe att rackla på, säger Jonas Wikström och fortsätter:

– Prismässigt hamnade villorna på Björkskatan på samma nivå som ett nytt kedjehus här på Hällbacken och mer bekymmersfritt än såhär kunde det ju inte bli.

Det är inte bara den bekymmersfria bostaden som gör att familjen trivs, även gemenskapen i området och närheten till naturen och vattnet.

– De flesta som bor här är i vår ålder och har jämngamla barn, det är enkelt och tryggt. Och en av de bästa sakerna med att bo här är att vi har så nära till naturen, säger Johanna Krekula.

Jonas Wikström och Johanna Krekula har bott på Hällbacken i fem år nu. De uppskattar sitt bekymmersfria boende och närheten till naturen och vattnet, som här i Lejde strandpark intill Björsbyfjärden.

Vi går ner till Björsbyfjärden bara några hundra meter från familjens hus. Här, i Lejde strandpark, brukar familjen ha picknick med barnen Lova och Laura. Närheten till vattnet är något som familjen Krekula/Wikström njuter av. Badstranden på Sinksundet är inom gångavstånd och när vattnet blir till is om vintrarna är det skridskor, skoterkörning och längdskidor som gäller för familjen.

Hällbacken och Dalbo gör plats för fler Luleåbor, både helt nya som väljer att flytta hit, för hemvändare som vill slå sig till ro och för befintliga Luleåbor som vill leva nära natur och vatten. Det är nya bostadsområden som ger plats för nya drömmar i Luleå.

FAKTA Hällbacken och Dalbo i siffror

Hällbacken
  • 1 043 invånare i dagsläget
  • 1 förskola
  • ca 280 villor
  • Ca 50 bostadsrätter
  • 48 parhus/radhus*
  • 1 gruppbostad*
    *När området är färdigställt

Dalbo, när området är färdigställt

  • 85 villor (två tomter är s k bytestomter som kommunen inte fördelat och sålt ännu)
  • Ca 40 radhus
  • Ca 40 lägenheter
  • 1 verksamhetsområde för mindre störande verksamhet. Nio fastigheter är avstyckade.

Om namnen Hällbacken och Dalbo
Arbetsnamnet för de nya bostadsområdena var Västra Bensbyn (Hällbacken) och Södra Bensbyn (Dalbo). Dessa skulle dock bytas ut då området inte låg inom Bensbyns gränser. Förslaget för Hällbacken blev Lejde men det kom kraftiga reaktioner mot namnet då man ansåg att ordet ”lej” på dialekt betydde ful. Efter en omfattande diskussion och skriverier i tidningarna togs i stället namnet Hällbacken. Namnet Dalbo antogs av byggnadsnämnden 1991.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Stina Engman
Foto: Viveka Österman

Logotyp