Familjen längtade efter ett annat liv

De bytte livet söder om Söder mot en gård i Måttsund. För ett år sedan vände familjen Rosendahl Svensson hem till Luleå. Till släkten. Till enkelheten – och odling i midnattssolen.

– Jag känner mig rik här, säger Erica Rosendahl.

Först far mössan. Sedan åker jackan av. Men den näst intill tropiska värmen beror inte bara på opraktiska vinterkläder. Temperaturen inne i det ouppvärmda växthuset visar tjugosju grader. Som om vi inte alls befann oss i början av maj, och utomhustemperaturen precis kämpat sig över nollan.

Efter flera år som trädgårdsmästare i Stockholm håller Erica fortfarande på att lära sig exakt vad som fungerar, och hur det ska fungera, 90 mil uppåt i landet.

Kanske är det plasten som alstrar värmen. Kanske är det tack vare de tre leksaksdinosaurierna på den lilla trähyllan som vaktar grödorna från kvällskylan. Oavsett så verkar planen med att förlänga säsongen fungera. Redan för några veckor sedan, när det fortfarande var minusgrader ute dygnet runt, skördade Erica spenat och ruccola.

– Växthuset kanske inte är det vackraste, men det gör sitt jobb, säger Erica Rosendahl.

Erica lämnade Luleå bakom sig som 20-åring för att plugga till kulturjournalist. Men av en slump, och en spårvagnsannons, utbildade hon sig till florist. Efter fyra år i Göteborg flyttade hon vidare till Stockholm och började jobba som trädgårdsmästare. Några år senare, 2011, träffade hon Jonas.

– Det är faktiskt lite roligt. Vi växte upp i samma område, på Björkskatan i Luleå, men kände inte varandra.

Less på storstadslogistik

Paret trivdes med Stockholmslivet. Iallafall under några år. Men när sonen Henry kom 2015 förändrades prioriteringarna succesivt. De blev mer och mer less. Less på logistiken, på att stå i kö med femtonhundra andra till Skansen. Att odla morötter i krukor och att aktiviteterna alltid skedde utanför hemmet. De ville trivas hemma. Inte vara rastlösa hela tiden.

– Vi började längta efter ett annat liv. Ett liv där både jag och Jonas kunde utveckla våra intressen. Här kan vi göra det utan att lämna tomten.

– Henry, kom!

Femåringen springer runt bland odlingsbäddar och blomlådor på den fyra tusen kvadratmeter stora gården, med en röd sopkvast i högsta hugg. Det är nästan ett år sedan familjen flyttade från det urbana området söder om Söder till gården i Måttsund. Gården de tvekade att köpa in i det sista, inte bara för att flytten i sig var ett stort steg. En månad innan de skulle åka upp blev Henry diagnostiserad med autism, vilket fick dem att tveka.

– Han var nästan alltid inomhus tidigare, men nu är det svårt att få honom om att gå in. Vi ser att han trivs med livet, med friheten och enkelheten.

Familjen Rosendahl Svensson trivs med sitt nya liv i Måttsund.

Det är lite speciellt att odla i zon sex. På vintern kan det nå över 30 minusgrader, och utesäsongen drar inte igång på allvar förrän i slutet av maj. Efter flera år som trädgårdsmästare i Stockholm håller Erica fortfarande på att lära sig exakt vad som fungerar, och hur det ska fungera, 90 mil uppåt i landet. Men det går, till skillnad från vad många tror. Det gäller bara att anpassa sig till förutsättningarna.

På övervåningen i det gamla timmerhuset, med utsikt över den stora gården, ligger barnkammaren. Rummet med massiva fönster och värmelampor där Erica förgror sina plantor. Längs bänkar och hyllor trängs decimeterhöga chiliplantor med yviga tomatstjälkar, och om några veckor ska växterna som fyller rummet planteras ut.

– Det är väldigt centrerat kring Stockholm när media pratar om trädgård. Till och med lokaltidningen här uppe köper in artiklar om att odla söderut. Jag kan bli väldigt provocerad av den tanken.

Fler projekt på gång

Henry tar tre steg ut i den lilla vattensamlingen som är täckt med ett tunt lager is efter natten.

– Där ska hönshuset stå, berättar Jonas och pekar på området som Henry vandrar runt i.

Om det första året bestått av förberedelser – att fixa odlings- bäddar, renovera upp den gamla bagarstugan för Ericas kurs- verksamhet och hitta verktyg till snickeriet som Jonas köpt i byn – så kommer det här året handla om helheten. Att få ihop gården och livet som de vill ha med djur, snickeri och odlingar. Att komma lite närmare den handritade skissen, där hela trädgården är uppritad med svart tusch, som hänger i barnkammaren.

– Jag känner mig rik, för att jag har så mycket idéer och möjligheter här. Varken jag eller Jonas har ett mentalt behov av att resa iväg längre. Vi blir tillfredsställda av de projekten vi har här hemma.

FAKTA

  • Namn: Erica Rosendahl.
  • Familj: Jonas Svensson och Henry Rosendahl.
  • Bor: I Måttsund.
  • Uppvuxen: På Björkskatan.
  • Gör: Erica är trädgårdsmästare och florist. Jonas är systemutvecklare.
  • Luleå med tre ord: Natur, livskvalitet, enkelt.
  • Favoritplats: Skärgården.
  • Instagram: @skogsbrynetstradgard

Text : Mariana Vnuk

Foto : Petra Älvstrand

08 juni 2020

Logotyp