Från 59:e våningen i Abu Dhabi till en Norrbottensgård i Sunderbyn

I Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den här delen av serien möter vi Marcus och Vanessa Carlsson.

– Här finns allt det vi vill ha. Vi har äntligen hittat hem, säger Marcus och Vanessa.

Det här är berättelsen om Marcus från Luleå och Vanessa från USA som fann varandra i Barcelona och efter ett antal packade resväskor till olika platser i världen landade i Luleå. Men vi tar allt från början.

Vanessa är född och uppvuxen i USA och Marcus Carlsson i Luleå. De träffades i Barcelona och har hunnit bo på många platser runt om i världen. Nu är Luleå hemma.

På Midsommarvägen på Björkskatan spelar en pojke fotboll med sina kompisar och alla andra barn i kvarteret. Pojken som heter Marcus Carlsson är en riktig sportkille som älskar att vistas utomhus. Året är 1990 och Marcus är 10 år.

Båda föräldrarna älskar att resa och eftersom pappa jobbar som ingenjör på SAS har han möjlighet att ofta kunna ta med sin familj på resor.

– Minst två gånger per år reste vi utomlands, ofta till Spanien men också till Grekland, Portugal och USA, berättar Marcus.

Under samma tid men på en helt annan plats, Los Angeles i Kalifornien, hänger en liten flicka på stranden med sina kompisar nästan varje dag. Att vistas ute är en självklarhet när man som Vanessa bor i Kalifornien, och då är det stranden som gäller.

Vanessas mamma älskar att resa och som flygvärdinna har också hon möjlighet att ta med sin familj på resor till olika delar av världen.

– Det blev resor till många länder i Europa, bland annat Italien, Frankrike, Holland och Belgien, men även Mexiko, och Colombia för att träffa sin familj, berättar Vanessa.

Släkten, vänner och framför allt närheten till naturen gjorde att paret Vanessa och Marcus Carlsson valde Luleå.

I Barcelona sa det klick

Efter gymnasiet jobbade Marcus i Norge, åkte på en långresa till Indien och hamnade så småningom i Barcelona.

– Först pluggade jag spanska och sedan kom jag in på en designskola inriktad på mode, marknadsföring och kommunikation, säger Marcus.

I samma klass gick Vanessa. Hon hade uppmuntrats av sin colombianska mamma att börja plugga i Barcelona. Och med spanska som modersmål så var steget inte så långt, trots att det var på en annan kontinent.

– Marcus var så annorlunda och intressant. Han hade en helt annan stil än de killar jag kände, berättar Vanessa med ett leende.

Marcus föll för Vanessas charm och handlingskraft.

– Det var så härligt att umgås med henne. Efter ett år som vänner blev vi ett par, säger Marcus.

– Vi flyttade ihop och fortsatte att plugga och tog en master båda två. När de flesta av våra nya vänner flyttade hemåt bestämde vi oss för att hitta någon plats som kändes mer långsiktig. Flyttlasset gick till Stockholm och sedan vidare till Leeds.

Marcus hade fått jobb på ett stort fastighetsbolag och Vanessa på en digital byrå. De gifte sig och efter tre år i Leeds förverkligade de en dröm Vanessa haft, att bo i New York, så resväskorna packades igen.

År 2017, efter ett år i Brooklyn, blev Marcus kontaktad av en rekryterare i Dubai som sökte en digital marknadschef till etableringen av Abu Dhabis största köpcentrum. Marcus tackade ja och väskorna packades för ännu en flytt. Vanessa fick jobb på ett företag inom fastighetsbranschen som kommunikationschef.

– Det var lockande att avmystifiera Mellanöstern och se hur det verkligen var. Och vi blev förvånade, det var väldigt internationellt med nära 90 procent av invånarna från andra länder. Så fort vi var lediga reste vi, till Paris, London, New Delhi, Oman, Seychellerna… Det var ett härligt liv, berättar Marcus.

Sedan vände allt, över bara en natt.

Vanessa tycker att Luleå förändrats mycket sedan hon var här första gången 2008. Nu vill paret bidra till Luleås utveckling med sina erfarenheter och perspektiv.

Nya planer under lockdown

– Vi hade precis landat efter en semestertripp till Sri Lanka. Dagen efter stängde flygplatsen och det blev lockdown, som varade i nästan åtta månader. Vi fick vistas utomhus endast en timme om dagen för att kunna handla mat och förnödenheter.

– Det här fick oss att reflektera och börja planera. Vi pratade mycket om vilka människor vi ville ha omkring oss, hur vi ville leva och insåg hur mycket naturen faktiskt betydde för oss. Vi började funderade var bästa stället var för att leva mer uteliv. I USA förändrades så mycket efter valet 2016 så Luleå kändes som ett bättre alternativ. Här fanns släkt, vänner och framför allt närheten till naturen, berättar Vanessa.

I februari 2021 landade paret i Sverige.

– Vi satte oss i bilen och började köra upp mot den Norrbottensgård vi hyrt i Sunderbyn. På vägen upp mot Luleå stannade vi vid Höga kusten och sov i en liten stuga. Det var fantastiskt. Yes! Det kändes så rätt. Vi var på väg till vårt nya hem, säger Vanessa.

– Ganska snart bestämde vi oss för att köpa en bostadsrätt på Seminariet, en del av staden där vi vill bo långsiktigt.

Den 1 juni går flyttlasset till den nya trerumslägenheten med utsikt mot Skurholmsfjärden.

– Det här känns helt rätt. Människor här i Luleå är aktiva och vistas mycket mer utomhus än någon annanstans. Precis vår livsstil, säger Marcus.

Vanessa ser också hur staden har förändrats sedan hon var här första gången 2008.

– Det har verkligen hänt mycket i Luleå och det finns stor potential att fortsätta växa. För oss känns det viktigt att kunna bidra till den här utvecklingen med våra erfarenheter och perspektiv, avslutar Vanessa.

Vilka är Vanessa och Marcus?

 • Namn: Vanessa Carlsson
 • Gör: Egen företagare som jobbar med copywriting och marknadsföring
 • Uppvuxen: Los Angeles och Orlando
 • Bor: Seminariet på Östermalm i Luleå
 • Ålder: 36
 • Favoritplats i Luleå: Gültzauudden
 • Luleå med tre ord: Vackert, välkomnande och växande

 • Namn: Marcus Carlsson
 • Gör: Jobbar med strategi och affärsutveckling på kommunikationsbyrån Oh My i Luleå
 • Uppvuxen: Björkskatan
 • Bor: Seminariet på Östermalm i Luleå
 • Ålder: 40
 • Favoritplats i Luleå: Ormberget
 • Luleå med tre ord: Lugn, trygghet och framåtanda

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Britt-Maria Rauman Krohn

Foto: Erik Sandström

Logotyp