Från Ibiza till Luleå ­– pandemin tog henne hem

I Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den här delen av serien möter vi artisten och entreprenören Anna Victoria Söderström som lämnade Ibiza för hemstaden Luleå.

– Det är som att vi utvecklats på varsitt håll, jag och Luleå, och nu passar vi plötsligt ihop igen!

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Februari 2020, Ibiza. Anna Victoria Söderström bor på ön sedan flera år och hon trivs verkligen. Här finns en levande musikscen, kreativa människor, fester dygnet runt och en närhet till hav och natur. Hon har precis skrivit på sitt första riktiga bostadskontrakt och ser fram emot högsäsongen då DJ-jobben brukar hopa sig. Men innan dess ska hon hinna med en kort resa hem till Luleå för att hälsa på föräldrarna. En resa som skulle vända allt upp och ner.

Ibiza var Anna Victoria Söderströms hem under flera år. Tills pandemin ledde henne hem till Luleå igen. Till en stad som utvecklats och där Anna Victoria nu vill leva sitt liv.

– Jag reste med handbagage, tanken var att stanna i två veckor! Men det var bara meningen att det skulle bli så här, säger Anna Victoria som i dag bor i en etta i centrala Luleå.

När världen började stänga ner på grund av pandemin var hennes första reaktion förtvivlan.

– Jag ville tillbaka, jag hade ju precis skaffat ny bostad – ett förstahandskontrakt! Men så kom reseförbudet och alla avrådde mig från att åka. Gränserna stängdes för alla som inte var spanska medborgare och ingen kunde svara på hur länge det skulle vara så.

Redan efter ett par veckor började Anna Victoria landa i det nya. Via bekanta fick hon tips om en stugby i Gunnarsbyn utanför Boden där det var glest mellan gästerna på grund av pandemin. Hon fick en plötslig längtan efter lugnet och flyttade dit. I samma veva sökte hon in på ett par utbildningar, bland annat programmet Gehörsbaserat musikskapande på Luleå tekniska universitet i Piteå, utan att egentligen vara säker på vad hon ville. Bara för att ha något att göra till hösten, utifall hon skulle bli kvar.

Från världsmetropol till lanthandel

Gunnarsbyn var mysigt och välkomnande och inom några veckor hade hon varit med och arrangerat en pandemianpassad festival – Arctic reBeat. En dag ringde telefonen.

– Jag blev erbjuden ett jobb på lanthandeln och efter lite betänketid kändes det rätt. Från en världsmetropol till lanthandeln i Gunnarsbyn på några veckor. Paradoxen och kontrasten var anledningar att jag tackade ja, jag har alltid gjort mitt bästa för att följa magkänslan. Även om den leder till något okänt så är det i regel något väldigt vackert som väntar.

Det blev ett idylliskt sommarlov i Gunnarsbyn och mitt i sommaren kom beskedet: hon var antagen till musikutbildningen hon sökt! Nu började Anna Victoria inse att hon inte längre var här på besök utan kanske hade kommit för att stanna.

Hösten 2020 när utbildningen började blev det för långt att pendla från Gunnarsbyn till Piteå så Anna Victoria flyttade hem till barndomshemmet på Skurholmen där hennes mamma bor kvar. I oktober var det möjligt att resa igen och hon åkte ner till Ibiza för att tömma bostaden som hon aldrig hunnit bo i och hämta sina saker.

– Då visste jag att jag skulle bli kvar i Luleå. Det blev en resa för att göra slut med det förflutna på ön. Ibiza finns alltid i mitt hjärta och jag vet att det inte är sista gången våra vägar korsas i det här livet.

31-åriga artisten och entreprenören Anna Victoria vill vara med och utveckla Luleås kulturliv.

Nu passar Anna Victora och Luleå ihop igen

Sedan november 2021 bor hon i en hyreslägenhet i centrala Luleå där hon byggt upp en egen musikstudio. Musikkarriären har tagit fart igen – och den här gången främst med spelningar i Norrbotten och Västerbotten.

– Det händer mycket här nu, restaurangbranschen håller på att återhämta sig efter pandemin och gigen blir allt fler, både som DJ och liveakt. Under min uppväxt kände jag inte att Luleå var så kulturellt spännande, allt var ganska mainstream – sportbarer och folkliga artister. Men nu händer det något, vi är många som flyttat hem under pandemin och som vill vara med och utveckla kulturlivet. Det är som att vi utvecklats på varsitt håll, jag och Luleå, och nu passar vi plötsligt ihop igen!

Erfarenheterna från Ibiza tar hon med sig in i sitt kreativa arbete här.

– Jag vill skapa mer innovativa event där alla konstnärliga uttryck visas och kombineras. Det ska finnas en helhetsupplevelse, jag tror det skapar ett större intresse och gör att fler känner sig inbjudna.

Bland annat har hon under hösten varit med och arrangerat Ecstatic dance i Spegelsalen på Pontusbadet – ett dansevent som erbjuder möjligheten att fullständigt släppa loss och ge sig hän, helt utan alkohol. När utbildningen är slut tänker hon läsa vidare minst något år till, vad som händer sedan är svårt att säga.

– Livet är oförutsägbart… jag känner verkligen att jag trivs i Luleå nu. Livspusslet går ihop och staden har så stor potential, jag kommer kunna stanna och utvecklas tillsammans med regionen. Jag ser fram emot att vara med på den resan.

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vem är Anna Victoria Söderström?

  • Gör: Artist och entreprenör
  • Uppvuxen: På Skurholmen
  • Bor: Centrum
  • Ålder: 31
  • Favoritplats i Luleå: Northpaw – Norrlands största kampsportsgym
  • Beskriv Luleå med tre ord: Framtidens Silicon Valley

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Frida Mörtsell

Foto: Jimmy Edlund, Burban Studios

Logotyp