Från noll till multientreprenör

I Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den här delen av serien möter vi Frank Dallal Hedström. – I Luleå har jag kunnat bygga upp två företag från att inte ha någonting, säger Frank Dallal Hedström.

Han har gjort den där resan som de flesta av oss bara följt på nyheterna. Vandring genom otaliga länder, illvilliga smugglare och gummibåt över Medelhavet. 2015 emigrerade drygt 170 000 människor till Sverige från Mellanöstern, Sydasien och Afrika. En av dem är Frank Dallal Hedström, som flydde kriget i Syrien och Aleppo.

"Invandrare är inte så förtjusta i snö och kyla, så jag misstänkte att trycket på de offentliga myndigheterna skulle vara lite lägre här," säger Frank Dallal Hedström om varför han valde Norrbotten och Luleå som bostadsort efter flykten från Syrien. Idag driver han två bolag.

Precis som för många andra var det första stoppet Migrationsverkets överfyllda väntrum i Malmö. Det var kaos. Människor överallt. Allt tog lång tid och ingen var glad. Där och då bestämde Frank sig. Han skulle upp i landet. Han skulle till Norrbotten.

– Araber och invandrare är ofta inte så förtjusta i snö och kyla, så jag misstänkte att trycket på de offentliga myndigheterna skulle vara lite lägre här. Men framför allt ville jag komma in i det svenska samhället, och hoppades att de som flyttade till Norrbotten skulle behövas här, berättar Frank Dallal Hedström.

Råneåborna brydde sig

Första tiden i Råneå, där han blev placerad efter cirka två månader i Sverige, var tuff. Vandringen från Aleppo hade satt sina spår och Frank höll sig mest på sitt rum. Det var för svårt att lita på människor. Instängd på rummet kämpade Frank med paranoida tankar om att Assad-regimen skulle hitta honom och föra tillbaka honom till Syrien. Men Råneåborna fortsatte att komma med kläder och mat till boendet. De brydde sig. Fick honom att känna sig välkommen – och efter några månader vågade Frank öppna upp igen. Han lämnade sitt rum mer och mer, började träffa folk och tog upp ridningen som han sysslat med i Syrien.

Det är 2017, snart två år sedan han kom till Sverige. Frank tittar fokuserat ner i mikroskopet när en kollega kommer in i laboratoriet.

”Går det bra?” Hon säger det mest i förbifarten, som en reflexmässig hälsningsfras. Frank svarar lika automatiskt på svenska, innan kollegan lämnar salen igen.

Han har hunnit gå ut nionde klass, börjat gymnasiet och landat sommarjobbet där han nu arbetar med att analysera jordprover. Ändå är det, precis som för alla asylsökande, osäkert om han får stanna kvar.

Glädjande besked

Till slut kom ändå beskedet. Frank fick uppehållstillstånd – och att stanna i Luleå var en självklarhet. Det var ju här han hade byggt upp sitt liv igen. I ryggen hade han en stor familj av vänner och näringslivskontakter. Något som han inte tror att han hade kunnat bygga upp på samma sätt i en storstad, när han tittar tillbaka i backspegeln. Där hade han varit anonym, försvunnit i mängden.

– Jag är glad att jag fick erfarenheten av att komma till Malmö. Det gjorde mig bara ännu mer säker på att Luleå är rätt plats för mig.

Egentligen hade han inte tänkt bli entreprenör, även om han kommer från en företagarfamilj. Han trodde att det skulle vara för svårt i Sverige. Men 2020 står han på scenen i Luleå Energi Arena tillsammans med två kollegor. Det är prisutdelning i Ung Företagsamhets tävling, och trion har precis vunnit kategorin ”Årets innovation” för företaget Yalla Yalla Integration UF. En vinst och erfarenhet som ska komma att förändra allt.

man vid en vägg

Driven entreprenör

Idag driver Frank två bolag, Yalla Yalla Integration och Dallal bygg AB för att använda erfarenheten han har av integrationen i Sverige och påverka den i rätt riktning. Hans mål med båda bolagen är att förbättra och utveckla integrationen i Norrbotten. Att göra praktik av det han föreläser om, och visa hur det går att göra bra integration på ett enklare sätt.

– Jag har kunnat bygga upp två företag från noll, från att inte ha någonting. Det finns resurser, kompetenser och stöd från massa olika organisationer i Luleå. Sedan blir jag tagen på allvar här. De flesta fokuserar inte på att jag kommer från Syrien, är ung eller flykting. Luleåborna bryr sig om vad jag kan, och vad jag kan erbjuda, säger Frank Dallal Hedström.

FAKTA Frank Dallal Hedström

  • Namn: Frank Dallal Hedström
  • Ålder: 21 år
  • Gör: Driver Yalla Yalla integration och Dallal bygg AB.
  • Luleå med tre ord: Trygghet, trevlighet, glädje
  • Favoritplats i Luleå: Bergnäset hos Anita och Gustaf.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Elin Carlansson

Foto:Petra Älvstrand

Logotyp