Frida Berglund, strateg inom samhällsutveckling "Det är mitt drömjobb"

Världens blickar är riktade mot norra Sverige och Luleå. Varför? Jo för att det är här den gröna omställningen förverkligas. Industrin ställer om och kommunens verksamheter påverkas i högsta grad. En av dem som jobbar med samhällsomställningen är Frida Berglund som är samhällsstrateg på kommunstaben.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Se alla lediga jobb på Luleå kommun! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frida Berglund är samhällsstrateg och jobbar med frågor som handlar om Luleås framtid.

Hej Frida! Ge oss en kort bakgrund av dig själv.

– Jag är född och uppvuxen i Boden. Utbildade mig till civilingenjör inom arkitektur med inriktning mot stadsplanering vid Luleå tekniska universitet. Sen dess har jag jobbat med stadsplanering, varit konsult och sedan 2015 jobbar jag som strateg på samhällsutvecklingsenheten.

Vad gör du på jobbet?

– I huvudsak jobbar jag med kommunens översiktsplanering. Det handlar om att planera för framtiden och titta på var och hur Luleå ska utvecklas långsiktigt.

– Sedan i våras jobbar jag också som samordnare för olika projekt kopplat till samhällsomställningen, projekt som ska bidra till att bygga hållbara samhällen. Bland annat ett som handlar om Luleås nästa stora bostadsprojekt Hertsöheden. Här tittar vi på hur vi kan skapa en klimatsmart och innovativ stadsdel – bostadsmarknadens motsvarighet till den gröna industrirevolutionen kan man säga.

– Ett annat intressant projekt är kvarteret Bävern, gamla brandstationstomten. Vi kommer att ha en arkitekttävling för området och det blir jättespännande att se vad den visar.

Vad tycker du är de viktigaste frågorna kopplade till samhällsomställningen just nu?

– Det är att skapa förståelse och delaktighet kring den gröna samhällsomställningen hos Luleåborna, vad den kommer att innebära och visa på hur vi som kommun kan dra fördelar av det som händer.

– Just nu tittar vi på hur vi skulle kunna involvera invånarna för att öka kunskapen och skapa engagemang för framtidens Luleå. Vi behöver prata om vilka värden Luleå har i dag och ska ha framöver. Det är viktigt för att de som bor här ska stanna kvar, men också för att vara en attraktiv kommun som fler vill flytta till. Sen är så klart komptensförsörjningsfrågan och bostadsbyggandet avgörande. Allt hänger ihop egentligen.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det är mitt drömjobb! Det handlar i grunden om att skapa förutsättningar för de stora samhällsutvecklingsfrågorna genom fysisk plats och form. Jag får vara med tidigt i viktiga frågor och samarbeta med så många kompetenta människor. Det är också väldigt stor tillit till oss som medarbetare att jobba på efter eget huvud. Det är både kul och svårt men väldigt stimulerande.

De största utmaningarna?

– Den största är nog att man aldrig blir färdig. Man kan alltid göra lite till, lite mer, lite bättre. De mesta som vi gör har inte gjorts förut, vi skapar nya processer och arbetssätt hela tiden. Vi vet inte alltid vad resultatet blir och det är viktigt att känna sig trygg med det. Att våga ändå. Blir det inte bra får man gå vidare och göra på annat sätt.

Se alla lediga jobb på Luleå kommun! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om Frida Berglund

  • Ålder: 39 år
  • Bor: I Gammelstad
  • Intressen: Friluftsliv i alla former under alla årstider och min trädgård.
  • Det bästa med Luleå: Det bästa är kontrasterna. Ljus och mörker, sommar och vinter, stadsliv och friluftsliv.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Monika Aunes

Foto: Jennie Lind

Logotyp