Här har hon hittat sin gemenskap

I Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den här delen av serien möter vi Sara Adam.
– Jag kämpade hela livet med att känna mig välkommen i Kuwait. Men jag har fått det här. I Luleå!

Undra vad det där är för en stad? Sara Adam tänker tanken tyst för sig själv medan hon stäcker på sig i bussätet för att se ut genom fönstret. Hon tittar förvirrat på klockan. Det borde vara kväll nu, men det är inte mörkt. Sara knuffar till sin bror i sätet bredvid för att väcka honom. Hon måste ta reda på var de är, för de ska inte ha kommit fram till Kiruna än. Efter en stunds letande stannar bussen och de ser skylten. Luleå busstation.

– Staden var så himla fin. Vi var helt fascinerade av havet. Vi pratade om att komma tillbaka hit och bo här om vi fick uppehållstillstånd, berättar Sara Adam.

Sara Adam växte upp i Kuwait men var tvungen att lämna landet 2017. Efter några tuffa månader hittade hon hem i Råneå. Här fann Sara gemenskapen som hon saknat.

Sara Adam hade bott hela sitt liv i Kuwait, även om hon egentligen är eritreansk medborgare. Men efter 29 år ändrade Kuwaits regering en lag som gjorde att hon var tvungen att lämna landet hon växt upp i. Som hon älskade. 2017 landade Sara, hennes bror och mamma i Göteborg för att söka asyl. Efter fyra månader blev de placerade i Kiruna i väntan på beslutet.

Det blev några tuffa månader. När vintern och mörkret kom blev avsaknaden av gemenskap påtaglig. Nästan ingen visste vem hon var på djupet och Sara saknade något som fyllde livet med mening, som hennes jobb och studier gjort i Kuwait. När det väl började vända, och Sara hittade till organisationer som Hejfrämling! och ABF, avvecklades Migrationsverkets asylverksamhet i Kiruna och det blev dags att flytta igen.

Till slut hittade Sara hem. 2019 blev hon och familjen placerade i Råneå och där fanns den där gemenskapen hon letat efter och saknat. Hon började i skolan, ledde zumba-klasser och arbetade som volontär för Rädda Barnen. Helt plötsligt var hennes dag full igen.

Sara Adam på biblioteket i Råneå. Sara menar att tiden i Råneå var första gången sedan hon lämnade Kuwait som hon kände att hon var del av en gemenskap. Hon började arbetade som volontär för Rädda Barnen där hon idag är anställd.

Bara några månader senare sitter Sara i ett av rummen hos Migrationsverket. Hon gråter. Den myndighetsanställda som precis gett henne beskedet gråter också. En säkerhetsvakt tittar in i rummet för att höra om de är okej. Sara torkar ögonen, vänder sig om och förklarar att allting är jättebra. De är bara glada. Hon har precis fått veta att hon får stanna i Sverige.

– Tiden i Råneå var första gången sedan jag lämnade Kuwait som jag kände att jag var del av en gemenskap. Att jag hade en plats och var meningsfull. Jag fick ge tillbaka till samhället. När jag fick mitt uppehållstillstånd kändes det som att alla var engagerade. Alla firade. Jag hörde verkligen hemma.

2020 var året då allting föll på plats. Sara gjorde det som hon pratat om och hoppats kunna göra, den gången hon satt på bussen till Kiruna några år tidigare. Hon flyttade in till Luleå tillsammans med sin familj. Det var fortfarande nära Råneå vilket var viktigt. Men staden hade en större stadspuls som påminde henne om livet i Kuwait. Samtidigt blev hon kontaktad av Rädda Barnen, där hon jobbat som volontär. De ville att hon skulle börja arbeta hos dem från Luleå.

– Jag kämpade hela livet med att känna mig välkommen i Kuwait, eftersom jag egentligen var medborgare i Eritrea. Men jag har fått det här. I Luleå! Jag är så tacksam för allt jag fått i Råneå, Luleå och från Rädda Barnen. Det här är mitt hem nu, säger Sara Adam.

Vem är Sara Adam?

  • Ålder: 32 år.
  • Uppvuxen: Kuwait.
  • Bor: Centrala Luleå
  • Gör: Projektledare och processledare på Rädda Barnen.
  • Favoritplats i Luleå: Trapporna utanför Kulturens hus och Wayne's coffee.
  • Luleå med tre ord: Modernt, ungdomligt, organiserat.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Elin Carlansson
Foto: Petra Älvstrand

Logotyp