Lärorikt att lyckas med en egen idé

Elever som läser vid gymnasiet har möjlighet att driva ett UF-företag som en del av sin gymnasieutbildning. En av dem som har testat det är Marion Uggla som går andra året på Handelsprogrammet i Luleå. Och företagandet gav henne mersmak.

– Att driva ett UF-företag är både spännande, lärorikt, roligt, kämpigt och allt däremellan. Är man ensam UF-företagare som jag själv så får man verkligen smaka på hur det är att ha många bollar i luften samtidigt, säger Marion Uggla.

Det roligaste under tiden med UF-företaget var enligt Marion Uggla att se sin affärsidé utvecklas till en produkt. Marion vill jobba vidare med sina poesiposters.

Luleå gymnasieskola har ett samarbete med Ung Företagsamhet (UF) som är en ideell organisation och jobbar för ökat entreprenörskap i den svenska skolan. Det är möjligt att driva ett UF-företag på alla program under sitt andra år där tanken är att eleven ska få lära sig att både starta upp och avsluta sitt företag.

För Marion var UF-företag ett bra sätt lära sig om entreprenörskap genom att faktiskt skapa ett eget företag.

– Det är mycket mer givande att få göra på riktigt än att sitta i skolbänken och läsa en bok. Genom UF får man en inblick hur det är att sköta ett företags ekonomi, hur det är att marknadsföra, hur det är att sälja, hur det är att vara VD och så vidare, säger Marion.

Rätt affärsidé

Enligt Marion var det svårt att komma igång med företagandet tills hon hittade den rätta motivationen.

– Jag hade varken affärsidén eller den rätta kämpaglöden. När jag väl kom på min affärsidé började livet rulla på lättare, då gick allt som smör, säger Marion.

Marions företag hette PoetryPostersUF, hon skapade posters med dikter och motiv. Motiven var personligt gjorda av kvinnor i hennes omgivning. Hon drev ett företag med inriktning mot heminredning och poesi.

– Min affärsidé var att tillsammans med min egen poesi och motiv gjorda av kvinnor i min omgivning skapa en produkt vars grundtanke är att stärka unga kvinnors självförtroende, säger Marion.

Det roligaste under tiden med UF-företaget var enligt Marion att se sin affärsidé utvecklas till en produkt.

– Jag har skrivit poesi så länge jag har kunnat skriva och det har alltid varit min dröm att förverkliga poesin till en bok. Jag kommer aldrig att glömma känslan jag fick i kroppen när jag hämtade mina posters hos min sponsor, Luleå Grafiska. Att se sina egna verk tryckta på posters var overkligt, säger Marion.

Kämpigt ibland

För Marion blev det ibland kämpigt gällande studier, speciellt när hon hade flera deadlines i olika kurser.

– Det jag vill framhäva mest gällande UF och studier är hur viktigt det är att faktiskt ha den disciplinen till att göra allt man måste göra, säger Marion.

Trots det vill hon ända säga till andra att ta chansen att driva ett UF-företag om de har möjligheten.

– Det är så lärorikt och nyttigt att känna att man har lyckats skapa något utifrån ens egna idé, oavsett om man går med vinst eller inte, säger Marion.

Framtiden

Marion är uppvuxen i en företagarfamilj och har redan planer på att utveckla det företag hon drev som ett UF-företag.

– Att driva ett UF företag gav mig en inblick på hur det är, och jag tyckte att det var så fruktansvärt roligt att det hade varit korkat av mig att inte fortsätta med det. Allt jag har lärt mig under UF året kommer jag att ta med mig in i företagandet i framtiden, säger Marion Uggla.

FAKTA

  • Luleå gymnasieskola är en av Sveriges största UF-skolor sett till antalet elever som driver företag - över 200 elever varje år.
  • Att driva UF-företag ska vara en del av din gymnasieutbildning och du gör det i någon av dina kurser.
  • Mer information om Ung företagsamhetlänk till annan webbplats

Text och foto: Charlotte Högnelid

19 maj 2020

Logotyp