Luleå på arabiska – tack vare Adnan

Adnan Aldibsi jobbar ideellt med att översätta nyheter och samhällsinformation till arabiska. Inte minst under coronapandemin har hans översättningar spelat en viktig roll i samhället.

Vårt Luleå träffar Adnan Aldibsi en solig novemberdag på Kulturens hus innan han ska vidare på sitt jobb som säkerhetsvakt på flygplatsen. Vi slår oss ner vid ett bord inne på caféet. Adnan tar fram sin mobiltelefon, visar oss skärmen och säger:

– Jag har alltid massor med webbsidor uppe för att jag ska ha koll på vad som händer i Luleå, om det publiceras nyheter eller viktig information från media, kommunen, regionen eller andra myndigheter.

Adnan Aldibsi driver Facebooksidan och Instagramkontot Luleå på arabiska som är väldigt uppskattade av arabisktalande i Luleå och Norrbotten.

Adnan har bott i Luleå i tio år. Han berättar att han tidigare har jobbat med olika uppdrag nära flyktingar och nyanlända i Luleå. Kommunen och andra samhällsaktörer hade redan då en del information på olika språk, men Adnan upplevde att det fanns behov av mer information på arabiska.

– Det finns en del information på arabiska, men inte kring vissa detaljer och vardagliga saker. Jag fick mycket frågor i mitt tidigare jobb och kände att jag måste göra något åt det.

För fyra år sedan startade Adnan därför Facebooksidan Luleå på arabiska som idag har över 2200 följare. Sedan två år tillbaka finns även ett Instagramkonto. Sidorna har försett många arabisktalande i Luleå och Norrbotten med viktig samhällsinformation, inte minst under coronapandemin.

– I början av krisen fanns det inte så mycket information på arabiska, nu finns det mer. Det hände något nytt i samhället och folk var oroliga. Då översatte jag expertmyndigheternas information och samlade det på sidorna.

Facebooksidan har fått mycket positiv respons sedan Adnan startade den. Ibland hör arabisktalande från andra delar av Sverige av sig som funderar på att flytta hit och vill veta mer om Luleå.

– Jag kan inte svara på allt, men jag försöker alltid leta reda på vem man kan kontakta. Jag brukar skicka kontaktuppgifter och länkar till webbsidor där man kan hitta mer information.

Adnan har många idéer och framtidsplaner för Luleå på arabiska. Han berättar att han vill utveckla sidorna och gärna hitta någon att samarbeta med. Just nu är det svårt för honom att lägga ner mer tid på sidorna eftersom han jobbar med det ideellt.

– Jag gillar att jobba med Facebooksidan, men det tar också mycket tid från min fritid och familj. Men jag fortsätter att kämpa, jag brinner mycket för det här arbetet, avslutar Adnan Aldibsi.

Adnan Aldibsi

  • Ålder: 33 år
  • Uppvuxen: i Syrien
  • Bor: i Luleå
  • Det bästa med Luleå: Möjligheten att få vara en del av Luleå. Det är lätt att känna tillhörighet här.

Text: Matilda Frölin

Foto: Susanne Lindholm

15 december 2020

Logotyp