”Man ska känna sig trygg i sitt eget hem”

Viktor Andersson arbetar som fysioterapeut inom äldreomsorgen och ingår i nystartade hemrehabteamet som hjälper personer att bli mer självständiga och trygga i sin vardag.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Viktor Andersson.

Först, hur hamnade du i Luleå?

– Jag är född och uppvuxen i Stockholm och när jag bestämde mig för att studera till fysioterapeut så kom jag in på utbildningen i Luleå och flyttade hit 2016. Här trivdes jag så bra att jag bestämde mig för att stanna. Mitt första jobb var på ortopeden i Sunderbyn och därefter på olika ställen inom Luleå kommun, både inom hemtjänsten och på äldreboenden.

Vad jobbar du med idag?

– Jag ingår i ett team som arbetar med hemrehabilitering. Vi startade i september 2021 och det handlar om tidiga insatser, till exempel träning för att återfå funktioner man kanske tappat efter en skada eller sjukdom. Den jag arbetar tillsammans med, Veronika, är arbetsterapeut och tittar på aktiviteter i vardagen, hur man kan underlätta olika aktiviteter som att laga mat till exempel. Vi kompletterar varandra så att våra patienter kan få både förebyggande råd och direkt hjälp med fysisk rehabilitering.

Hur går det till?

– Allt börjar med att någon vill få kontakt med oss. Vi bokar in ett hembesök för att se vad vi kan hjälpa till med. Vi gör ganska mycket redan vid första besöket. Som fysioterapeut kollar jag på hemmiljön, hur personen tar sig runt i bostaden. Vi får en helhetsbild över hemmamiljön och ser risker som den boende kanske inte ser, till exempel höga trösklar eller något annat. Om personen har rullator, kan jag rekommendera tröskelkilar som minskar risk och underlättar för personen att ta sig runt i sitt hem.

Varför är det så viktigt med rehabilitering i hemmet?

– Ofta för att personen inte kan ta sig ut, exempelvis till hälsocentralen. Men också i förebyggande syfte, för att minska riskerna i bostaden så att personen till exempel inte ramlar och skadar sig. Man ska känna sig trygg i sitt eget hem och kunna bo kvar.

Vad är viktigast i den första kontakten?

– Att den vi möter känner sig tryggare efter vårt besök. Vi får ofta höra att det är skönt att veta vart de ska vända sig. Alla vi besöker får våra telefonnummer och kan ringa och fråga om råd när problem uppstår.

Vilka är era patienter?

– De som behöver hjälp och vill ha ett hembesök av oss. Kanske känner man sig orolig och otrygg över något i hemmet eller när man ska lämna det.

Hur kommer patienterna i kontakt med er?

– Vanligast via biståndshandläggare eller vid hemkomst från sjukhuset. Det kan även ske via Äldresupporten, rehabkollegor eller via hälsocentralerna. Annars är det bara att ringa Luleå kommun och be att få tala med hemrehabteamet.

Har ni några utmaningar, hur ser de ut?

– Vi vill att fler ska känna till oss och förstå vad vi kan hjälpa till med. Det är utmaningen.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Mötet med människor och att kunna hjälpa.

Det här är Viktor Andersson

  • Yrke: Fysioterapeut
  • Ålder: 27
  • Intressen: Flugfiske och träning på gym
  • Det bästa med Luleå: En lugn stad där det är väldigt nära till allt. Nära till naturen. Det mesta man behöver finns här.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Bo Henry Pettersson

Foto: Tomas Bergman

Logotyp