Mirna och Joel hittade hem i Niemisel

I Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den här delen av serien möter vi Joel och Mirna Đapič Öberg.
– Jag trodde aldrig att jag skulle bo i en liten by utanför Luleå. Men det är faktiskt perfekt här. Det ligger en makt i att kunna skapa sin egen framtid.

Hon är en världsresenär från Kroatien som åkte dit yogajobben tog henne. Som ofta inte stannade på ett ställe i mer än några månader och som inte hade några kopplingar till Sverige, än mindre till Norrbotten. Han är en rastlös själ från Niemisel som lämnade uppväxtorten efter gymnasiet utan att ha någon bestämd plan på vart han skulle. Bara en tanke om att livet han ville ha inte fanns i byn han växt upp i.

Joel från Niemisel och Mirna från Varaždin, Kroatien träffades i ett kollektiv i Malmö. Nu har de valt att bosätta sig i Joels hembygd för att ha nära till familj och fritidsintressen, och för att få tid över för varandra. I Joels famn vilar dottern Mile som föddes i april.

Ja, varken Joel och Mirna Đapič Öberg hade nog trott att det var här, strax utanför Niemisel, som de skulle landa. Ändå var det här de hittade hem.

– Det där jag sökte fanns här. Det finns inga begränsningar. Men det är kanske som de säger, du måste åka bort för att hitta hem, säger Joel Đapič Öberg.

Joel växte praktiskt taget upp på föräldrarnas handelsträdgård i Niemisel. Men odling, plantor och egenföretagande var inte det han ville ägna sitt liv åt. I stället flyttade han planlöst runt under flera år, gick diverse utbildningar och arbetade på olika jobb. För varför skulle han inte testa? Han hade ju inte hittat det som kändes meningsfullt än. Men 2013 hände något. Joel vet inte hur det startade, bara att intresset helt plötsligt var där och fortsatte växa. Ett år senare fanns det bara en sak som gällde – trädgård.

Att Mirna skulle dedikera sitt liv till yoga var lika osannolikt som att Joel skulle fastna för odling. Som 22-åring hade hon flyttat med sin före detta man från Kroatien till Kalifornien. Det som skulle bli den amerikanska drömmen blev däremot motsatsen. När skilsmässan var ett faktum fann Mirna sig själv helt ensam i ett förhållandevis främmande land. Av en slump hittade hon bikramyoga.

– Det var det värsta och bästa som kunde hänt mig. Du måste se dig själv hela tiden, rummet är fyllt med speglar. Och det kan vara svårt när du är missnöjd med dig själv och ditt liv. Många klasser stod jag bara och grät. Men det blev en vändpunkt, berättar Mirna Đapič Öberg.

Mirna Đapič Öberg är född och uppvuxen i Kroatien. Idag jobbar hon som yoga- och klätterinstruktör med utgångspunkt i Niemisel.

Tack och lov för en smarttelefon

2017 sprang de på varandra i hallen till ett kollektiv i Malmö. Han var på väg in för att titta på ett rum. Hon var på väg ut för att undervisa en klass. Allt de utbytte var några artiga hälsningsfraser, och det hade egentligen kunnat vara slutet på berättelsen. När Joel väl flyttade in hade Mirna nämligen lämnat kollektivet och åkt vidare till ett jobb i USA. Men av en händelse stötte de ihop med varandra några månader senare igen, den här gången på ett klättercentrum. Nyfikenheten som de känt gentemot varandra i den där hallen ökade. De tog reda på varandras nummer men det var ändå knäpptyst i båda ändar. Joel sms:ade från en knapptelefon, och Mirna skrev via en app från ett utländskt nummer. Inga meddelande kom fram.

– Det var först när jag skaffade en smarttelefon som alla meddelanden trillade in! Det hade verkligen kunnat gå hur som helst, berättar Joel.

Efter det gick allting snabbt. Inom kort hade de flyttat ihop i kollektivet i Malmö. Och även om det var en utmaning att lära känna varandra på sex kvadratmeter så var livet i Malmö bra. Väldigt bra faktiskt. De kunde kombinera klättring, natur och trädgårdsliv med utbildning och arbete på ett sätt som båda gillade. Ändå lämnade de staden så fort de fick möjlighet.

– Våra vänner och familj var utspridda i Norrbotten, Kroatien och USA. Samtidigt fanns det en massa andra platser vi ville resa till, upptäcka och visa varandra. Det blev ologiskt att bo i Malmö eftersom vi hela tiden åkte därifrån, förklarar Joel.

Joel Đapič Öberg behövde åka bort för att hitta hem. Han växte upp på föräldrarnas handelsträdgård i Niemisel men trodde inte att han själv skulle ägna sig åt odling, plantor och egenföretagande. Idag arbetar Joel som Arborist och trädgårdsmästare i byn där allt började.

Tanken på att flytta till Norrbotten fyllde Mirna med panik. Vad skulle hon arbeta med? Yoga var ju hennes liv, och att byta karriär igen kändes för tungt. Men ju mer de pratade om vad de ville ha ut av vardagen, desto mer passade livet i Norrbotten in på beskrivningen. De ville inte arbeta 60 timmar i veckan, transportera sig själva fram och tillbaka i ytterligare tio och kanske ha lite tid över på kvällen för varandra, klättring eller vandring. De ville bo på en plats där familj och fritidsintressen fanns nära, samtidigt som det fanns en ekonomisk och tidsmässig möjlighet att själva välja vad de ville fylla sin vardag med.

Nu har det gått ett år sedan de hittade det lilla, röda huset på Blocket. Några månader sedan de skrev på pappren till bostaden, som de ännu inte sett. Och för bara ett litet tag sedan flyttade de in i huset strax utanför Niemisel. Det som numera är deras hem.

– Det finns ett yogaintresse här. Jag höll i några klasser nere på det lokala gymmet innan restriktionerna. Vi har väldigt många drömmar, och det ligger en makt i att kunna skapa sin egen framtid, säger Mirna Đapič Öberg innan hon fortsätter:

– Jag trodde aldrig att jag skulle bo i en liten by utanför Luleå. Men det är jätte-jätte-jättebra. Det är faktiskt perfekt här.

Vilka är Mirna och Joel?

  • Namn: Mirna och Joel Đapič Öberg.
  • Gör: Mirna är yogainstruktör och klätterinstruktör. Joel är Arborist och trädgårdsmästare.
  • Uppvuxen: Varaždin, Kroatien och Niemisel.
  • Bor: Niemisel.
  • Ålder: 37 och 32 år.
  • Favoritplats i Niemisel: Snipen och Niemiselberget.
  • Niemisel med tre ord: Familj, natur, frihet.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Elin Carlansson

Foto: Petra Älvstrand

Logotyp