”När jag ser de äldres glädje och glimten i deras ögon”

I Luleå kommuns serie Hej medarbetare! får du möta personalen inom kommunen. Den här veckan träffar vi Erja Revholm, värdinna på Forsbacka äldreboende.

Luleå kommun är en av de största arbetsgivarna i Norrbotten med omkring 6 900 medarbetare fördelade på 300 olika yrken. Här arbetar allt från lärare och undersköterskor till systemförvaltare och upphandlare.

Erja Revholm, värdinna på Forsbacka äldreboende i Råneå.

Vad gör du på jobbet Erja?

– Jag har hand om alla aktiviteter, till exempel bokläsning, gymnastik, bastubad, bingo, ja det kan vara nästan vad som helst. Dessutom ansvarar jag för mötesplatsen här i Råneå där jag planerar underhållningen, tyvärr är den stängd tills vidare på grund av besöksförbudet.

Vilka aktiviteter är populärast på boendet?

– Av det som inte hör till mötesplatsen är högläsning mest uppskattat, vi tänder lite ljus och läser böcker från olika författare som de äldre minns. Vi pratar också mycket om Råneås historia och byarna runt i kring, tittar på gamla bilder och det är många som minns långt tillbaka i tiden. På sommaren är vi ute en hel del. Forsbacka har en vacker uteplats där det går att se och höra vattnet från älven. Där kan vi ha besök från olika underhållare eller dansa, grilla, plocka bär, spela spel och mycket annat.

Vad uppskattas mest på mötesplatsen?

– Ofta är det musik och underhållning som uppskattas mest, men jag försöker variera med föreläsare och annat. Vi brukar bli cirka 50 personer på fredagarna och det kommer folk även från Västberga äldreboende samt andra äldre som till exempel har hemtjänst. Alla är välkomna.

Varför är det här så viktigt?

– Äldre ska inte behöva gå sysslolösa när de flyttar hit om de inte vill. Vissa vill fortsätta göra saker de tidigare gjort i livet, måla, sjunga, snickra skriva eller något annat. Livet fortsätter ju även på ett äldreboende, de flesta vill göra något, bli sedda, det kan handla om något enkelt som att vika servetter, bara vi gör det tillsammans.

Vad gjorde du innan du blev värdinna?

– Min syster tipsade mig om att söka till hemtjänsten i början på 80-talet och så småningom fick jag jobb i Vitå, där jag var i cirka tio år innan jag fick problem med ryggen och inte kunde lyfta. Då fick jag istället jobb som personlig assistent. Men ryggproblemen blev värre och för cirka 25 år sedan sökte jag jobbet som värdinna på Forsbacka där jag nu jobbar halvtid.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– När jag ser de äldres glädje och glimten i deras ögon. Det roligaste och varmaste är mötet med mina kunder, för mig är det viktigast, det är ju därför jag är här. Jag har också världens bästa arbetskamrater.

Vem är Erja Revholm?

Ålder: 64 år
Yrke: Värdinna på Forsbacka äldreboende i Råneå.
Bor: Töre
Det bästa med Töre: Lugnet, att det är avsides, min man och jag valde det villaområdet en gång för barnens skull.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Bo Henry Pettersson

Logotyp