Ung företagsamhet går hem

Luleå gymnasieskola är en av Sveriges största UF-skolor när det gäller antalet elever som driver företag - över 200 varje år. Senaste framgångarna för Luleåeleverna är SM-silver i två kategorier i Ung Företagsamhet.

Camilla Hansson är en av lärarna på Ekonomiprogrammet som bidrar till framgångarna. Hon undervisar på Luleå gymnasieskola i bland annat att starta, driva och avveckla företag - Ung företagsamhet.

Camilla Hansson, lärare på Ekonomiprogrammet, Luleå gymnasieskola, undervisar i bland annat i UF-företagande.

Populär kokbok

Hon är också läraren som undervisat eleverna i det prisbelönta UF-företaget Mitt Norrbotten UF som tagit fram en kokbok med lokala profilers matlagningsrecept.

– Mitt Norrbotten UF är ett bra team med tydliga och höga mål. De har haft viljan att nå framgång. Det är därför det har gått så bra för dom, berättar Camilla Hansson, lärare på ekonomiprogrammet, Luleå gymnasieskola.

Att driva UF-företag ska vara en del av alla elevers gymnasieutbildning i Luleå gymnasieskola. Undersökningar* visar att elever som driver UF-företag på gymnasiet i högre utsträckning än andra startar företag som vuxna. De har dessutom färre arbetslöshetsdagar och högre årsarbetsinkomst.

Företaget Mitt Norrbotten UF vann fem kategorier på den regionala UF-mässan och fick en plats på SM. Väl på SM blev det silverplaceringar i de prestigefyllda kategorierna Årets Hållbara UF-företag och Årets Vara samt att Tove Edström blev korad Årets unga ledare.

– Elever som startar och driver ett UF-företag har lite mer med sig i ryggsäcken efter gymnasiet. De har en förståelse för vad det innebär att vara företagare och det är värt mycket, både om de själv startar företag och som arbetstagare, säger Camilla Hansson.

Företagande går hem

2018 var Luleå gymnasieskola näst störst i landet på UF-företagande. 263 elever startade, drev och avvecklade ett företag som en del av sin utbildning

– För att man ska bli bra handlar det om engagemang. Därför är det viktigt att skolans ledning prioriterar frågan. Det gör man här i Luleå, menar Camilla Hansson.

FAKTA

  • Bakom konceptet Ung företagsamhet står den ideella och politiskt obundna föreningen Ung Företagsamhet, som funnits i Sverige sedan 1980 och i Norrbotten sedan läsåret 1992-1993
  • UF-företagande innebär att elever inom ramen för sin gymnasieutbildning startar, driver och avvecklar ett riktigt företag. Eleverna formulerar en affärsidé och säljer varor eller tjänster till riktiga kunder.
  • UF-företagande är möjligt på alla program i Luleå gymnasieskola.
  • * https://ungforetagsamhet.se/om-oss/var-utbildning-ger-resultatlänk till annan webbplats

Text: Caroline Rönnberg
Foto: Caroline Rönnberg, Ung företagsamhet

13 maj 2019

Logotyp