Bredband till landsbygden

Fram till 2020 ska 98 procent av Luleåborna ha tillgång till bredband, om allt går enligt planerat. Nu har bredbandsutbyggnaden i bland annat Klöverträskbygden startat i och med att företaget IP Only i går tog det första spadtaget till bredband i Hollsvattnet.

Luleå kommun tecknade i december 2017 ett samverkansavtal med IP Only om bredbandsutbyggnad i Klöverträskbygden, Råne älvdal och Bjurådalen. Utbyggnaden ska vara klar till sommaren 2020 och ge omkring 1000 hushåll fibernät.

Bredbandsutbyggnad inom kommunen har pågått under 20 års tid. Från att tidigare varit koncentrerad till Luleås stadsdelar har de senaste åren även landsbygden omfattats av fiberutbyggnad. Utöver IP Only är även Lunet och Telia verksamma.

Hollsvattnet var först ut när företaget IP Only startade sin del av bredbandsutbyggnaden på landsbygden.

När de tre företagen har genomfört pågående och planerade utbyggnader fram till 2020 kommer 98 procent av Luleåborna ha tillgång till bredbandsfiber. De återstående två procenten utgörs av glest liggande fastigheter och skärgården. För dessa områden ska även Lunet med stöd av kommunen vara drivande till att boende får tillgång till bredband i den form som är möjlig.

Utbyggnaden pågår

IP Only har i och med första spadtaget i Hollsvattnet i måndags påbörjat utbyggnad i kommunens södra landsbygd, Råneå älvdal samt Bjurådalen vilket ska vara färdigt till sommaren 2020.

Telia började utbyggnaden av bredband i Vitådalen, Hertsölandet, Persön och Börjeslandet under 2018 men på grund av att entreprenören Jämtfiber försattes i konkurs i vintras är fortsättningen i dagsläget osäker.

Kommunens stadsnät Lunet förtätar i både stadsbygden och landsbygden. Kommunen arbetar själva med utbyggnad av Mörön och landsbygden däromkring.

FAKTA

  • Utbyggnaden sker främst rent kommersiellt men även med statligt stöd.
  • Att dra bredband till ett hushåll kostar ca 40 000 - 90 000 kronor
  • Anslutningsavgifterna kan variera men nuvarande prisbild ligger på ca 20 000 kronor. Villkoren för statligt stöd är att den enskilde ska stå för ca 30 procent av kostnaden.

Text: Monika Aunes

Foto: IP Only

05 juni 2019

Logotyp