Går det att minska avståndet mellan Luleå och Boden?

Geografiskt är det bara 3,5 mil mellan Boden och Luleå. Men upplevelsen av avståndet känns för många längre än så. Både geografiskt och känslomässigt. Finns det något sätt att få de båda kommunerna och människorna att närma sig varandra? Kuststaden och militärstaden? Finns det något som förenar dem förutom närheten till samma älv och samma älvdal? Hur ska framtidens livsmiljöer i de båda kommunerna se ut?

Frågorna är många och nu arbetar några av Sveriges främsta arkitekter, konstnärer, designers och ingenjörer för att försöka tydliggöra vad det är som skiljer dem åt och vad som förenar. Svaren kommer inte att bli enkla och entydiga, men de visioner som växer fram i projektet kan fungera som underlag för kommunernas beslut gällande samverkan och tillväxt i området.

Vid sidan om de fyra teamens direkta visionsarbete står ett flertal sakkunniga och projektledare. Här ses från höger: Gustav Hamlund (Bodens kommun), Sara Elmén (WSP), Johan Kuylenstierna (ordförande Klimatpolitiska rådet), Eva Sundgren (Luleå kommun), Anna Sirkka (RISE), Helena Bjarnegård (Boverket), Sofia Andersson (Luleå kommun), Britta Elfving Persson (RISE), Jenny Lindberg (Luleå kommun) och Maria Johansson (VINNOVA).

Studiebesök och utflykter inspirerar

För de fyra teamen som arbetar gemensamt med Boden och Luleås framtidsvisioner pågår arbetet förutom på hemmakontoren även på Boden Business Park i Sävast som ligger rättvist mitt emellan de båda städerna. Dagarna består av utflykter i området och skissarbete på konferenscentret.

– Det är så bra att vi får möjlighet att lära känna trakten närmare. Nu är vi på väg ut för att pröva isvägen vid Avan och ska köra förbi regementesområdet i Boden. Sedan bär det av till Luleå där vi bokat in studiebesök, säger Michaela Frycklund, konststuderande från Umeå och medlem i ett av teamen.

Målet är att se möjligheterna och stärka regionen

För att stärka utvecklingen i regionen har Luleå och Boden tecknat en gemensam avsiktsförklaring. Visionen är att kommunerna genom samverkan ska stärka sin gemensamma attraktionskraft som bostads- och verksamhetsorter för människor, företag och institutioner.

– Teamen arbetar med visioner, säger Jenny Lindberg, samhällsstrateg på Luleå kommun och fortsätter:

– Det viktiga är att visionerna är lokalt förankrade. Vi har redan fina kvaliteter i våra tätorter och landsbygder, det vill vi att teamen bygger vidare på! Det är en komplex utmaning vi står inför, med många olika intressen som kan innebära konflikter. Hållbarhet och attraktivitet har olika innebörd beroende på vem man frågar, så vi ser väldigt positivt på att teamen är ute och träffar människor och olika intressegrupper för att få en bättre förståelse för lokala identitet, kultur och historia i Luleå och Boden.

Hållbara städer och landsbygder för framtiden

Projektet ”Visioner: i Norr” är en del i Rådet för hållbara städers och EU:s satsning New European Bauhaus. Sex kommuner i Norrbotten och Västerbotten deltar. Umeå, Skellefteå, Kiruna, Gällivare, Boden och Luleå.

På torsdag återkommer vi i ett reportage i ämnet där kan du läsa om de olika teamens arbete i projektet Visioner: i norr.

 

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Eva Sundgren
Foto: Luleå kommun

Logotyp