Hela Luleå ska växa

Luleå kommun ska växa till 100 000 invånare till 2040, vilket betyder att landsbygderna* ska växa med 4000 invånare.

– Luleå kommun främjar en hållbar landsbygdsutveckling på olika sätt. Bostäder, näringslivsutveckling och kommunal service är viktiga pusselbitar i målet, säger Ulrica Magnusson, utvecklare vid näringslivskontoret.

Kommunen träffade företrädare från näringslivet under november.

Många byar saknar i dag mindre bostäder vilket försvårar för både äldre och yngre att flytta till eller inom en bygd. Det i sin tur påverkar underlaget för kommunal och kommersiell service. Kommunen utreder även befintliga fastigheter, bland annat gamla skolan i Niemisel som skulle kunna byggas om till bostäder.

– Det ska finnas en variation av olika boendeformer inom kommunen och ett ökat bostadsbyggande även på landsbygderna. Därför har Lulebo i samverkan med kommunen tittat på möjligheterna att bygga flerbostadshus i bland annat Rutvik och Antnäs, säger Jenny Lindberg, strateg på samhällsomställningskontoret.

Bostäder viktiga

Ett annat spår är fler tomter för småhus. I Niemisel finns möjligheter att ansluta fler fastigheter till kommunalt VA. Kommunen utreder även fler tomter i Ängesbyn och Södra Sunderbyn.

Näringslivskontoret har som uppdrag att skapa en långsiktig och hållbar näringslivsutveckling och landsbygder är en viktig del i det. Kontoret jobbar med en ökad närvaro i våra landsbygder, en bättre dialog och möjlighet att möta kommunen. Under hösten arrangerades en näringslivsträff i Ersnäs och i slutet av februari genomfördes en träff i Melderstein.

Sist, men inte minst, tar kommunen fram en plan för service på landsbygden.

– Målet med planen är att bibehålla och stärka förutsättningarna att bo och verka på landsbygderna. Det råder olika förutsättningar för utveckling i våra bygder. Därför har en kartläggning gjorts för att få en bättre förståelse för möjligheter och utmaningar, säger Jenny Lindberg.

Under hösten har kommunen träffat bland annat föreningsrepresentanter för att berätta om arbetet och att samla in synpunkter. Dialogerna visar på ett tydligt behov av en gemensam målbild för landsbygdsutveckling, tydligare strategier, bättre och mer regelbunden dialog och mer “verkstad”.

Landsbygdsgruppen samlar olika kompetenser i kommunen för att utveckla Luleås landsbygder: (f v) Tanja Nilsson, kultur och fritid, Katja Güth Laitila, kommunikation, Josefin Bennett Kjellson och Ulrica Magnusson, näringsliv, Henrik Berg, kollektivtrafik, Jenny Lindberg, samhällsplanering.

För att möta det behovet har en landsbygdsgrupp bildats med syftet att samordna, samverka coh ge stöd i olka frågor. Den består av tjänstepersoner från olika förvaltningar och agerar "en väg in" för föreningar, företagare och boende på landsbygderna.

Gruppen nås via landsbygd@lulea.se

*Varför skriver vi landsbygder?

För att det inte bara finns en landsbygd, precis som det inte bara finns en stad. Det finns en variation av olika bygder. Luleå kommuns landsbygder delas in i Norrbyarna, Mittbyarna, Sörbyarna och skärgården.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Katja Güth Laitila

Foto: Hanna Jönsson

Logotyp