”Inkludering och mångfald förbättrar lönsamheten och driver innovation”

Frukost med näringslivet handlade denna morgon om inkludering, innanförskap, att Luleå klättrar i en ranking och finalyran som råder i staden – vilken härlig start på dagen!

Vårens näst sista Frukost med näringslivet hade temat inkludering och innanförskap som affärsstrategi. Sara Json Lindmark, chef för Luleå Science Park, inledde.
– Vi kommer inte lyckas med våra framtida utmaningar om vi inte jobbar med de här frågorna.

Morgonens moderator Malin Winberg välkomnade allra först Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande kring aktuella händelser.

– SKR:s Insikt är en servicemätning av kommunernas myndighetsutövning en gång per år. I första hand mäts servicen för gruppen företagare. Jag är glad att Luleå kommun klättrar oh förbättrar positionerna. Det har varit prioriterat av alla politiska färger att förbättra servicen mot Luleås företagare. Den största resan har gjorts av vår bygglovsenhet, jag är stolt över den i dag. På kommunens hemsida finns en nyhet där du kan läsa mer. Nu väntar vi på Svenskt näringslivs mätning som kommer i maj.
– Dagens tema är livsviktigt, vi är dåliga på inkludering. Vi kan bara se oss om i detta rum just nu. Vi ser ganska likadana ut, ganska många av oss är i samma ålder, födda i Sverige. Vi är ett ganska trångt samhälle, i Stockholm är det en helt annan bild. Jag träffar ganska många utlandsfödda kvinnor med utbildning som meddelar att de inte kallas till anställningsintervjuer i Luleå, inte heller till Luleå kommun. Acceptansen för att man inte kan svenska är extremt låg, det ser vi nu när Northvolt varslar och när vi försöker matcha mot arbetsplatser i Luleå. Få arbetsplatser i Luleå har engelska som jobbspråk.
– Vi får en äldre befolkning och vi behöver därför öppna upp Luleå för människor som inte bor här och inte är inom normen. Mina tips är anställ bjud in, våga göra affärer med dem som ser annorlunda ut än du själv. Mångfald, kunskap, kön – företag som har mångfald är mer lönsamma. Chefer behöver tänka om här.

I USA är inkludering en het fråga fortsatte Malin Winblad. Vad kan du berätta om det?

Carina Sammeli:
– Förra företagsfrukosten i mars var jag inte här utan på George Washington University där jag skulle prata om hållbarhet. Det pågår en hetsjakt på det som är icke värdeskapande i USA just nu, exempelvis hållbarhetsfrågor. Jag tycker mänskliga rättigheter är viktigt, det är inget ludd, det tillför något. Och vi vet att företagare och universitet som rekryterar människor med olika bakgrunder har bättre forskningsresultat och lönsamhet än de som inte gör det.

Malin Winberg, moderator, intervjuade Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande, om aktueliteter.

– Vi fortsätter att tala om inkludering. Hur ser det ut i Luleå? Är det normer, fördomar eller annat som kanske fortfarande styr? Och vad betyder inkludering och mångfald egentligen?

Malin Winberg välkomnade Mariana Vnuk, expert på inkluderande kommunikation hos Oh my, författare till boken "Action - en handbok för normkreativitet och inkluderande kommunikation", upp på scenen.

– Enkelt kan man säga att mångfald handlar om alla våra olikheter, inkludering är själva görandet - att olikheterna ska få plats och få finnas. De här frågorna har för låg status, menar Mariana Vnuk. Vi brukar prata om mjuka och hårda frågor, det här anses vara en mjuk fråga. Här krävs det en attitydförändring och kunskap om vilka vinster detta ger och hur man gör.
– Företagen behöver jobba med detta för när vi pratar om frågorna är det lätt att vi tänker på mänskliga rättigheter och samhällsansvar. Men det finns mycket ekonomiskt att vinna på att satsa på mångfald och inkludering, det förbättrar lönsamheten och driver innovation och stärker ens position på marknaden. Statistiken finns att se och läsa. McKinsey släpper rapporter frekvent, spana in dem. Företag med könsmångfald i sina styrelser har ökad lönsamhet med 39 procent. Team med högsta jämlikhetskulturen är sex gånger mer innovativa. Brittiska storbolag med mer än en tredjedel kvinnor i ledningen är tio gånger mer lönsamma än tvärtom. På LTU har professor Malin Malmström tagit fram rapport som visar att företag med jämställd styrelse når högre omsättning och lönsamhet, oavsett bransch.
– Det kan vara svårt för ett företag att komma igång och tänka i de här banorna men då kan man till exempel kontakta mig så kan jag hjälpa till.

Frågor om inkludering måste få högre status sa Mariana Vnuk (th), expert på inkluderande kommunikation.

Att det finns flera olika sätt att jobba med inkludering som affärsstrategi illustrerades genom tre olika exempel.

Angelina Eme, restaurangchef, McDonalds:
– Vi började arbeta med inkludering för tre år sedan genom att anställa människor med NPF-diagnoser som autism, dyslexi och så vidare. Vi startade detta i samarbete med Samhall och Arbetsförmedlingen för att utmana fördomar om att man måste vara snabb och stresstålig ung för att jobba på McDonalds. Vi har anpassat arbetsuppgifter och gör uppföljningar för att se att jobbet fungerar väl och detta har lett till tiotalet anställningar på två år. Det har berikat vår arbetsplats och vi har sett imponerande utvecklingsresor bland personalen. I de medarbetarundersökningar vi genomför två gånger per år omnämns olikheter som något positivt.

Kenneth Karlsson, MO-chef, Ocab:
– Vi var med i en upphandling för saneringstjänster för Luleå kommun. Där var ett av kraven att bereda plats för en person som var långt från arbetsmarknaden. Det var helt nytt för oss på Ocab. Vi gjorde en befattningsbeskrivning utifrån de uppdrag vi har. Den skrivningen ledde fram till att en person började hos oss och som i dag har gjort fantastiska framsteg i sin heltidstjänst sedan två år tillbaka. Att få vara med på den här personens resa och se vad det betyder har stärkt även oss andra i företaget. Det är jätteroligt. Det är klart att det dyker upp utmaningar men i det stora hela har det gått bra. Mitt bästa tips till andra företag; som person och företag – har du möjlighet att hjälpa en eller flera så försök. Vi vill nog alla i grunden att hjälpa och mår bra av det. Ta chansen att våga pröva!

Anna Rönnlund, grundare av Sivans hundtjänst:
– Mitt medskick till er i näringslivet är att våga samarbeta med ASF-företag, arbetsintegrerande sociala företag för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Vår affärsidé för Sivans hundstjänst var att erbjuda hunddagis, men ganska snabbt ändrade vi det till att erbjuda hundpromenader. Det här projektet innebär att vi jobbar utifrån vad vi klarar av utifrån var och ens förmåga. Sivans, där Arbetsförmedlingen och Sunderby folkhögskola har varit delaktiga, har betytt så mycket för mig efter att jag gick in i väggen. Jag visste inte att jag hade ADHD och jag jobbade 16 timmarsskift, långt över den förmåga jag vet att jag har i dag.
– Nu arbetar jag hos Råneå ridklubb, ett arbete som jag tack vare Sivans vågade tacka ja till. Men jag sitter kvar i styrelsen för Sivans. ASF-företag ligger så nära mitt hjärta och jag vet vad de betyder för människor – och företagare.

Joakim Isaksson, RFSL, efterlyste fler allierade. Anna Behm, Hej Främling, uppmanade till att kroka arm.

RFSL och Hej Främling berättade hur de arbetar med innanförskap.

Joakim Isaksson Markström, RFSL:
– Vi är en organisation som jobbar med HBTQI-frågor på heltid i Norrbotten. Vi använder ofta uttrycket allierad. Jag tror att många som är här på frukosten är starka allierade som står upp för samma frågor som vi. Vi ser hur världsläget ser ut, hur rättigheter tas tillbaka – det vill vi motverka med hjälp av våra allierade. Mina tips är att du kan gå med i Prideparaden, bli medlem i RFSL (kostar 100 kronor per år), köpa våra utbildningar så vi kan hjälpa er företagare och organisationer att bli bättre på innanförskap. Vi har ju precis etablerat vårt regnbågshus vid stadshuset mitt i stan, kom och hälsa på!

Anna Behm, Hej Främling:
– Vi är en nationell ideell organisation som startade 202 15 utanför ett asylboende i Östersund. Nu finns vi på över 60 orter där vi erbjuder hälsofrämjande aktiviteter och innanförskap för alla. Innanförskap det är motsatsen till utanförskap. En känsla där du känner tillhörighet och är en del av samhället, respekterad för den du är.
Inkludering är en resa, inte bara en punkt på en att-göra-lista. Det handlar inte bara om att släppa in en person utan att ta tillvara olika erfarenheter, olika perspektiv och utvecklas inom våra olika kompetenser. Bjuder vi in folk till ett möte där alla tycker likadant, då har vi glömt att bjuda in någon. Vi ska prata med, inte om. Vi jobbar mot samma mål i civilsamhället och näringslivet, vi vill att folk ska bo, verka och leva här i Luleå. Kroka arm! Innanförskap startar med dig, mig och ett enkelt hej – till en främling.

Morgonens frukostpartners Noah - Lokal Mat (grattis som en av finalisterna till Årets Hållbarhetspris i Luleå Business Awards) och CN Invest berättade kort om sina företag.

Malin Winsa, VD, Noah – Lokal Mat:
– Vi är en återförsäljare oh grossist av småskaligt producerad mat, vi har en webbshop och i dagligvaruhandeln och säljer också till skolor så att barnen får äta lokala grönsaker. Vi är också en av tre finalister till årets hållbarhetspris på Luleå Business Awards. Det är fantastiskt att bli uppmärksammad, hela våran affärsidé är sprungen ur hållbarhet. Vi är glada att vi är finalister i så gott sällskap. I dag har vi över tio butiker i Norr- och Västerbotten men vi vill finnas i hela Sverige och kanske Finland. Hos oss kan man även köpa gåvor till sin personal och kunder. Det gör gott för länet och våra mindre producenter samtidigt som mottagarna får njuta av bra produkter.

Mats Rönnqvist, VD, CN Invest.
– Vi grundades av Coop Norrbotten och vår första investering är faktiskt i Noah – Lokal Mat, det är vi stolta och glada över. Men vi vill göra mer och efterlyser fler mindre livsmedelsföretag att satsa på, gärna förädlande företag. Man kan läsa mer på vår hemsida.

Finalyra i Luleå

Att det råder finalyra i staden har knappast undgått någon. Både Luleå Hockey och Luleå Basket har chans att gå till SM-final i dagarna. Christer Sehlin, klubbdirektör i Luleå Basket, och Niklas Lindfors, marknadschef för Luleå hockey, fick ta emot applåder och uppmanade publiken att komma och heja fram lagen till seger.

Vid varje frukost närvarar tjänstepersoner från Luleå kommun, passa på att ställa din fråga till dem. Vid varje frukost spelas musik av artister från Norrbotten, tack BD Pop.

Tack även till morgonens moderator Malin Winberg.
Frukost med näringslivet arrangeras av näringslivskontoret i samarbete med Företagarna och Luleå näringsliv.

Nästa frukost hålls onsdagen den 28 maj.

Glöm inte att köpa dina biljetter till Luleå Business Awards som hålls den 23 maj i Luleå Energi Arena.

Frukost med näringslivet

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text Alexandra Nyman foto Viveka Östling

Logotyp