Behovet av ren energi är stort bland de nya industrierna som planeras i Luleå. Den aktuella rörledningen ingår i projektet Power2Earth som är en samverkan mellan Nordion och Fertiberiakoncernen där Power2Earth AB, Lantmännen samt Nordion Energi ingår.
Power2Earth AB planerar att söka tillstånd för Sveriges första produktionsanläggning av fossilfri mineralgödsel på Hertsön och en storskalig vätgasproduktion i Letsi. Nordion Energi ansvarar för koncessionsansökan för markförlagd rörledning samt utbyggnad och drift av vätgastranmissionsledningen mellan Letsi och Hertsön.
Kommunens synpunkter
Luleå kommun har fört tidiga dialoger med Nordion Energi för att ge information om förutsättningar för den planerade rörledningen. Företaget har bjudit in till samråd enligt miljöbalken inför sin tillståndsansökan och Luleå kommun har nu sammanställt ett remissvar med sina synpunkter på förslaget till sträckning för ledningen.
– Vi stödjer projektet men betonar att det är avgörande att minimera påverkan på människors livsmiljöer, naturreservatet Ormberget-Hertsölandet och andra områden med höga naturvärden. En noggrann prövning och samordning med befintlig infrastruktur är nödvändig för att säkerställa hållbarhet och skydd av miljön, säger Fredrik Hansson (S) kommunstyrelsens vice ordförande.
Kommunen påpekar att flera av de föreslagna sträckningarna för rörledningen går genom naturreservatet Ormberget-Hertsölandet. För att minimera påverkan föreslås att ledningen samlokaliseras med befintliga eller planerade infrastrukturstråk. Dessutom kräver uppförandet av ledningen och kringanläggningar en särskild prövning gentemot reservatets föreskrifter, vilket innebär att en dispens måste sökas hos miljö- och byggnadsnämnden i Luleå kommun.
Vidare anser kommunen att Nordion Energi bör redovisa bedömningen av samtliga alternativ för rörledningen mer detaljerat för att möjliggöra en bättre bedömning av lämpligheten i valt alternativ.
Kommunen saknar en redogörelse för riksintresse och områdesskydd, samt påpekar behovet av detaljerade inventeringar för att identifiera naturvärden. Strandskogen vid Revelsudden är mycket värdefull och därför menar kommunen att rörledningen bör förläggas med schaktfri metod i detta område. Vad gäller miljöeffekter rekommenderar kommunen att planerade vätgasledningar samförläggs med befintliga ledningar för att minimera påverkan och säkerställa tillräckliga säkerhetsavstånd.
Luleå kommun betonar att projektets tidplan och genomförbarhet kan påverkas om alternativa sträckningar inte utreds noggrant. Kommunen ser fram emot en fortsatt dialog med Nordion Energi för att säkerställa att projektet genomförs med största möjliga hänsyn till miljön och friluftslivet.
Vid måndagens sammanträde yrkade politiken på ett tillägg till remissvaret gällande betydelsen av att företaget samråder med lokal befolkning och samebyar.