Luleå Industripark lockar internationella besök

Det internationella intresset för Luleå Industripark är stort och väntas öka. Nu lanseras en ny webbplats både på svenska och engelska, och tydligare egen identitet. Navet för regionens gröna industriella omställning ska synliggöras:
– Luleå Industripark har en strategisk roll i den industriella revolution som nu sker, säger Robert Eriksson, projektchef, Luleå Industripark.

Tidigare har det talats om Svartön, eller om Hertsöfältet, sedan en tid är de båda industriområdena ett och samma: Luleå Industripark. Faktum är också att båda områdena sitter ihop geografiskt.

Robert Eriksson, projektchef för Luleå Industripark.

Luleå hamn växer tillsammans med de nya industrierna

Det är här de stora industriella investeringarna nu sker då SSAB ska ställa om till ett fossilfritt stålverk, LKAB planerar producera sällsynta jordartsmetaller och fosfor, Fertiberia konstgödsel och Talga batterianoder av naturlig grafit från Vittangi. De är bara några av alla de aktörer som nu investerar i Luleå Industripark.

Luleå hamn genomgår parallellt en gigantisk förändring i både skapandet av en ny djuphamn och en stor kapacitetsökning för att bland annat omhänderta H2 Green Steels behov.

Robert Eriksson, projektchef, Luleå Industripark:

– Det är ett enormt projekt med flera komplexa utmaningar, men samtidigt fantastiska möjligheter för Luleå som stad och vår region. Vi är på väg att etablera ett industriellt kluster i absoluta frontlinjen av den hållbara utvecklingen. Vi har redan i dag internationella besök och får frågor från när och fjärran. Att vi skapat begreppet Luleå Industripark är för att vi ser att det finns ett behov av att lyfta helheten, den unika platsen där allt detta händer.

Ett steg i att lyfta Luleå Industripark är att tända en egen webplats, på både svenska och engelska.

– Det är helt enkelt för att bättre fånga upp det stora intresse som finns, att vi ska gå att hitta på nätet och snabbt guida den nyfikne vidare eller möta upp med relevant information. Eller kanske bara ge dom telefonnumret till mig i det fall att fler vill investera här..

karta

Karta över området där Luleå Industripark planeras.

Begreppet Luleå Industripark känns nytt för många

Eriksson tror att det kommer att ta tid att sätta begreppet Luleå Industripark. Att det fortfarande är lite ”nytt”, för de flesta.

– Det blir lätt att folk pratar om Svartön eller Hertsöfältet, men vi får ha lite tålamod. Geografiskt märker vi att alla lokalt inte förstår att området faktiskt sitter ihop, lite kanske för att man i Örnäsrondellen kör åt två helt olika riktningar när man kör mot Hertsön och Svartön. Men, områdena ligger bredvid varandra och förenas av en bro.– Vi kommer att informera lokalt och regionalt via en rad aktiviteter, vi ska bland annat skicka ut en tidning och delta på näringslivsfrukostar och andra event. Upprepning är som bekant inlärningens moder, så vi ska tjata in det nya begreppet under 2023.

En spännande plats som stärker besöksnäringen

Platsen Luleå Industripark väntas också bidra till fler besök i staden:

– Vi ser redan att intresset för ”technical visits” ökar markant, i takt med att de nya industrierna byggs får vi nog vänja oss med att internationella delegationer vallfärdar hit till oss. Vi är på sätt och vis på väg att bli en del av även besöksnäringen, där Luleå Industripark blir en ny besöksanledning. För framtiden finns här hos oss och den vill många uppleva. Det i sig kommer att stärka varumärket Luleå på mer än ett sätt. Att vi är en spännande plats som på allvar bidrar till att rädda världen. Vem vill inte vara en del av det? slutar Eriksson.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Ronny Olovsson

Foto: Peter Rosén/Luleå kommun

Logotyp