Talga väljer Luleå för tillverkning av batterikomponenter

Luleå står inför ytterligare en ny näringslivsetablering: det australiensisk-svenska bolaget Talga vill tillverka batterikompententer i Luleå. Många nya jobb, miljarder i omsättning och Luleås första etablering inom smart industri till nya industriområdet Hertsöfältet kan bli verklighet.

– Vi är glada att kunna meddela att vi har vi har valt Luleå och industriområdet vid Luleå hamn som plats för vår framtida förädlingsanläggning. Vi ser det som optimalt att kunna ha anläggningen förhållandevis nära utvinningen och samtidigt ha tillgång till spetskompetens, forskning, logistik och grön energi, säger Talgas Sverigechef Anna Utsi.

Hertsöfältet i närheten av Luleå hamn, kan bli en vidareförädlingsanläggning för den grafit som Talga Resources planerar att bryta i Nunasvaara, i Vittangi.

Talga, som nyligen genomfört en urvalsprocess av lämpliga platser för en förädlingsanläggning, meddelar nu att man beslutat att välja Luleå som lokaliseringsort. Vid full utbyggnad av projektet skulle det kunna ge ett sjuttiotal arbetstillfällen i Luleå. Gruvan i Vittangi beräknas sysselsätta ett femtiotal personer vid full drift.

– För Luleå och Norrbotten är det oerhört positivt att vi förädlar våra råvaror i regionen, det leder till att det skapas varaktiga jobb och skatteintäkter. Med Talgas etablering går också startskottet för ett helt nytt arbetsplatsområde i Luleå. Här ser vi nu hur vårt långsiktiga arbete för att främja Luleås utveckling skapar jobb och tillväxt, säger Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå.

– Vår region har enorma möjligheter att bidra till en hållbar omställning i hela världen. Med våra tillgångar i form av grön energi, mineraler, skog och dessutom forskning i världsklass så har vi ett ansvar, och ska ta ledartröjan, detta är ett viktigt startskott för planerade industriområdet Hertsöfältet, och det är extra roligt när det sker etableringar på två orter, säger Li Skarin, Vd Luleå Näringsliv.

Luleå bidrar till klimatomställningen

Det australiensisk-svenska teknik- och materialföretaget Talga Resources (ASX:TLG) har funnits i Sverige sedan 2011. Satsningen i Norrbotten består dels av gruvdrift i Vittangi i Kiruna kommun och dels högteknologisk materialförädling för smart industri i Luleå. Den grafit som ska produceras och förädlas kommer att användas till anodmaterial i batterier till elbilar. Ska Sverige och världen klara klimatomställningen krävs mineraler för batterier och basindustrin i norr är central för att världen ska kunna minska koldioxidutsläppen.

Läs mer på Luleå Näringslivs webbplats Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Luleå Näringsliv

Logotyp