Agnetas vinterboktips

Snart är det jul och kanske innebär det mer tid att läsa? Vårt Luleås egen bokexpert, Agneta Krohn Strömshed, tipsar om bra böcker att läsa i vinter. Författarna har anknytning till Luleå eller Norrbotten.

Agneta och omslagen på de fyra böckerna.
boktitel

Akrobaten

Anders Sundkvist, Modernista 2022

Första boken om polisen Erik Borg, ”Återvändaren”, gav mersmak (och kan laddas ner i bibliotekets gratisapp Biblio). Uppföljaren är om möjligt ännu bättre. Här får vi möta Ninni, en mycket atletisk inbrottstjuv som av en olycklig slump råkar vara på fel plats under ett inbrott, och Victor, en patrullerande polis som utför egna nattliga spaningar. Erik och hans kollega Linda börjar inse att något otroligt hänt vid ett mord i en villa, och Nina befinner sig snart i händelsernas centrum. Spännande, välskrivet och suveränt läsvärt av Anders Sundkvist som vuxit upp i Arvidsjaur och Luleå.

 

 

boktitel

Stora boken om bläckfiskar

Celia Svedhem och Filippa Widlund, Bonnier Carlsen 2022

I den här vackert illustrerade faktaboken för barn får vi bland annat veta att bläckfiskar är mycket intelligenta djur som både kan leka och ta sig ut ur kluriga labyrinter. Största hotet mot bläckfiskar är människan (som vill ha dem på sin tallrik – dock aldrig mer på min). Blir man sugen på att få veta mer om någon av bläckfiskarna i boken så finns det en lista på alla namnen i slutet. Filippa Widlund, som kommer från Luleå, har bland annat även illustrerat böckerna om Bojan och de senare Muminböckerna.

 


bokomslag

Lantbiblioteket vid älven

Josefin Eman, Norstedts förlag 2022

Edda Ek är bibliotekarie men har inte jobbat en enda dag som det. När hennes avhandling i biblioteksvetenskap blir avvisad och hon uppmanas att lämna sin doktorandtjänst står hon handfallen. En sen natt under inflytandet av (mycket) alkohol söker Edda en bibliotekarietjänst i den norrbottniska byn Koski – och hon får den…

 bokomslag

Jul i lantbiblioteket

Josefin Eman, Norstedts förlag 2022

Andra boken om Edda Ek utspelar sig i ett vintrigt Tornedalen. Biblioteket är nedläggningshotat och Edda får ingenting säga… Jag gillar verkligen Josefin Emans sätt att få fram lokalfärgen genom att använda uttryck på finska och meänkieli, liksom typiskt norrbottniska ord såsom pumla. Josefin Edman, som kommer från Boden och utbildat sig i Luleå, debuterar med den äran. Båda romanerna är härliga feelgood med lagom mycket svärta, där författaren dessutom visar att hon besitter både empati och kunskap om biblioteksvärlden.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Agneta Krohn Strömshed

Bild: Simon Eliasson/pressbilder

Logotyp