En stor familj – i litet format

Storfamiljen Dockströms har byggt en kiosk tillsammans. Men det har inte varit helt problemfritt, med både byggstök och motstridiga viljor. Precis som i verkliga livet. Anna-Karin Larssons dockvärld är fylld av humor och härliga karaktärer.

Anna-Karin Larsson har en egen storfamilj, men i litet format. Hon är själv förvånad och glad över att hennes stora intresse för dockhus kunde resultera i en utställning.

Anna-Karin Larsson har tillsammans med konstnären Mats Wikström skapat en bok och en utställning om Nostalgikiosken, som visas på Norrbottens Museum året ut.

Berättelsen om Nostalgikiosken visas nu på Norrbottens Museum. Att det skulle bli en utställning och en bok var inte något som Anna-Karin Larsson hade i tankarna när hon 2011 började intressera sig för dockhus.

– Jag har aldrig tänkt att det jag håller på med kan betraktas som konst, säger hon.

Bilder gav idé

Utställningen har kommit till på initiativ av konstnär Mats Wikström. Han fick syn på Anna-Karin Larssons dockvärld efter att de blivit vänner på Facebook år 2020.

– Hon publicerade bilder och texter om Dockön och storfamiljen. Idén till en utställning tog form, och Norrbottensmuseum var med på noterna, berättar han.

Under närmare tre veckor har duon jobbat med utställningen. Anna-Karin Larsson har byggt Nostalgikiosken, och hennes bilder och texter har Mats Wikström samlat i bokform.

Skapa gemenskap

Historien om storfamiljen började redan under gymnasietiden. Anna-Karin Larsson, som är adoptivbarn, blev vän med en kille som visade sig vara hennes biologiske bror, men adopterad av en annan familj. Tankar och frågor om den biologiska familjen inspirerade dem att skriva ner berättelser om påhittade och verkliga personer. En storfamilj, där de själva fanns med i handlingen.

– Det var ett sätt för mig och min bror att skapa gemenskap, vår egen familj. Men också ett sätt att uttrycka min kreativitet, menar Anna-Karin Larsson.

Fler projekt på gång

Till vardags arbetar hon på caféet i Jobbcenter Flygfisken. En kommunal verksamhet där brukarna jobbar med bilvård och legotillverkning.

– Jag jobbar fyra dagar i veckan, så jag har mycket tid över för mina dockhus. Och vem vet, jag kanske har fler projekt på gång, säger hon hemlighetsfullt.

Nostalgikiosken är färdigbyggd och Larry Dockström tar emot den första kunden.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

Foto: Jennie Lind

Logotyp