Fjärilar och kryp på holmen i Råneå

Nu kan du åter se Hans Englunds unika skapelser som prytt parkerna i Luleå kommun under åren. De har fått en ny plats och ett nytt sammanhang i en installation i parken på holmen i Råneå.

Råneåbon Hans Englund arbetade på Luleå kommuns parkavdelning och var den som stod bakom de fantastiska snödjuren som prydde Stadsparken åren 1986-2015.

Fjärilar, skalbaggar och andra kryp går nu att se i parken på holmen i Råneå.

Gör ett besök i Råneå och ta en promenad eller cykeltur till parken på holmen. Där kan du nu åter se de fantastiska utsmyckningar som prytt Luleås parker under temaåren Blommor och bin och Karneval.

Det är parkarbetaren Johannes Lind som fått i uppdrag att sätta samman en installation av råneåbon och parkarbetaren Hans Englunds verk.

 

En sten att förundras över. Tanken svindlar, mer än en miljard år gammal.

Mer än en miljard år gammal sten

Passa också på att se det fantastiska flyttblocket som ligger i parken. Det är en migmatit. En 1,8 – 1,9 miljarder år gammal bergart som har bildats långt ned i jordskorpan där den fått sitt utseende av att den delvis har smält. Stenen har troligtvis transporterats till sin plats av glaciärer för många tusen år sedan. De mörka partierna kallas för melanosom och de ljusa för leukosom.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg

Bild: Susanne Öberg

Logotyp