Fritidsbankens flytt till Porsöhallen – en succé för folkhälsan

I slutet av oktober 2021 gick flyttlasset. Från att ha huserat på flera olika ställen i Luleå koncentrerades Fritidsbankens verksamhet enbart till Porsöhallen.

– Totalt har vi sedan flytten lånat ut 3300 artiklar. Vanligtvis brukar vi under motsvarande tidsperiod ligga på cirka 800 prylar, säger Hans Larsson på Fritidsbanken Luleå.

Fritidsbankens ökade uthyrning innebär också att Luleåborna rör mer på sig. Således en god effekt på folkhälsan, någonting som Fritidsbanken ständigt jobbar för.

– Flytten har varit mycket positiv. Vi har behållit gamla kunder samtidigt som vi nått flera nya kundgrupper. De mest populära prylarna under den gångna säsongen har varit snowboards tätt följda av skridskor, slalomutrustningar och längdskidor, säger Hans Larsson. 

För närvarande är butiken full av igenlämnade vinterprylar. Hans Larsson har en hel del sorteringsarbete framför sig.

Fritidsbanken lånar gratis ut begagnad sport- och fritidsutrustning som allmänheten lämnat in. Det kan vara allt från ishockeyutrustning och ridhjälmar till badmintonracket och käpphästar. Utrustningen återanvänds till dess att hela livslängden är utnyttjad och tack vare konceptet rör fler människor på sig. Det är så klart bra för både människa och miljö.

Lättare att samordna

Innan flytten fanns Fritidsbanken på Hertsön och Bergnäset samt i Råneå. Den nuvarande lokalen i Porsöhallen är förhållandevis stor och tack vare det nya konceptet får Fritidsbanken en bättre helhetsbild över det material som lämnas in. Tidigare var det helt enkelt svårare att samordna allt och veta vad man egentligen kunde erbjuda kunderna.

– En del har så klart haft synpunkter på flytten, men när vi förklarar bakgrunden så förstår de allra flesta att det här är en bra lösning som gynnar kunderna. Här ryms betydligt större volymer än vad vi tidigare kunnat ta emot. Vi har till exempel ett jättebra samarbete med både Risslans återvinningscentral och Returpunkten i centrala Luleå, säger Hans Larsson.

Ett poppis skidspår

En ny kundgrupp som Hans Larsson märker av är studenter från närliggande Luleå tekniska universitet. Allt eftersom tiden gått, sedan flytten, så har allt fler därifrån hittat till butiken.

– Skidspåret som Luleå kommun preparerade på ängen här utanför i vintras var väldigt populärt bland studenter från andra länder och södra Sverige. De lånade skidor härifrån och kunde på så sätt få prova på längdskidåkning. Även skolan på Porsön har använt spåret frekvent. Många är verkligen tacksamma och mötet med alla positiva människor är fantastiskt roligt.

Hans Larsson har till och med blivit bjuden på muffins och bullar av kunder som varit så nöjda över att gratis få låna prylar. Han brukar också få bilder skickade till sig från glada kunder som till exempel är på skidresa med utrustning från Fritidsbanken.

Under februari och mars var det extra högt tryck i butiken i Porsöhallen.
– När det var som mest kunder så lånade vi ut 26 artiklar i timmen plus att vi ibland skulle ställa in och justera slalomutrustningar också. Som tur är så började Kristin Nilsson, som till vardags pluggar vid universitetet, att jobba extra här. Annars hade det inte gått. Arbetstempot var extremt högt och det var inte läge för att sitta och fika muffins, skrattar Hans Larsson.

Snart dags för Södra hamnplan

Vad har då Fritidsbanken Luleå för mål för inför nästa säsong?
– Vi ska jobba på logistiken. Att bli bättre på att systematiskt flytta grejer mellan butiken och förråden, till exempel. Dessutom ska vi försöka få till ett bra digitalt system för verksamheten, vilket vi saknar nu.

Butiken på Porsön har öppet under höst- och vintersäsongen. Under sommaren stänger den och Fritidsbanken finns istället representerad på Södra hamnplan, från 14 juni till och med 13 augusti. Även på skärgårdsöarna Junkön, Kluntarna och Småskär kan du under högsäsong låna fritids- och sportprylar med sommaranknytning. Det kan till exempel vara kubb, håv, flopp, cyklop, käpphästar och badmintonracket.

Observera att du på Råneå fritidsgård fortfarande kan låna lite material, om än inte i så stor skala.

Läs mer om Fritidsbanken här: Fritidsbanken - Luleå kommun (lulea.se) Länk till annan webbplats.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Marina Wikberg

Logotyp