Lokalen, som tidigare användes till bland annat filmvisning, har fått ena väggen ersatt av en glasfasad. På så sätt sipprar inspirationen från utställningarna i Konsthallen in i Gröna rummet utan hinder.
Adam Wallenberg menar att utbudet av konstaktiviteter för unga tidigare varit begränsat i Konsthallen. Detta är något som han vill ändra på i nära samarbete med målgruppen.
– Vår förhoppning är att med hjälp av konst och annan kultur kunna främja ungdomars hälsa. Vi vill ge ett positivt sammanhang och väcka hopp, nyfikenhet och förundran. Verksamheten i Gröna rummet följer en röd tråd och aktiviteterna har en djupare betydelse än att ”bara” komma hit och teckna till exempel, förklarar Adam Wallenberg som förutom konst även är mycket intresserad av filosofi.
Skapandet i centrum
På onsdagar klockan 16.30-18-30 har Gröna rummet schemalagda programaktiviteter som är olika för varje gång. Gemensamt är dock att skapande av olika slag står i centrum.
– Det är väldigt olika hur många som kommer per gång. Hittills har vårt japanska tema varit mest välbesökt och då medverkade 23 personer.
Även övriga vardagar står Gröna rummet öppet för skaparsugna ungdomar. Då går det bra att på egen hand ägna sig åt fritt skapande under Konsthallens ordinarie öppettider.
– För att besöka oss krävs inga förkunskaper, bara en nyfikenhet att träffas, vara kreativ eller helt enkelt bara umgås. Tröskeln ska vara låg och det är viktigt att ungdomarna känner delaktighet. Det här gör vi inte för konstkännarna utan för och tillsammans med de unga. Jag lyssnar in de önskemål som finns, både på plats i Gröna rummet och ute i skolor när jag är där och berättar om våra aktiviteter.
Fortsättning följer till våren
I sitt arbete har Adam Wallenberg många strängar på sin lyra. Under höstterminen innefattar de schemalagda aktiviteterna i Gröna rummet bland annat en kombinerad astrologi- och konstkurs, filosofiklubb och grafikworkshop med temat psykisk hälsa.
Han jobbar även med ungdomssatsningarna ”Killar är från Neptunus” som vänder sig till killar och handlar om mansnormer samt #Lifehacks 2.0, ett filosofiskt samtal om bland annat välmående. Båda projekten ska mynna ut i utställningar i Konsthallen.
Verksamheten i och med koppling till Gröna rummet kommer att fortskrida även under vårterminen.
– Jag har i samarbete med ungdomarna fått ihop en hel lista med tänkbara teman att jobba med fortsättningsvis.
Men varför fick loakalen egentligen heta Gröna rummet?
- Väggarna har varit grönmålade sedan Luleå biennalen i våras och jag tycker att den färgen är en fin metafor för växtlighet. Vi har utgått ifrån den tanken och tycker att den passar in på ungdomar som växer både fysiskt och psykiskt. I hyllorna har vi ställt sticklingar och så småningom ska vi försöka få in ännu mer levande växter, avslutar Adam Wallenberg.
Konsthallen, med Gröna rummet och Konstlabbet i centrum, satsar även på roligheter för elever i förskola, grundskola och gymnasium. Dessutom arrangeras skaparkvällar för vuxna på torsdagkvällar och seniorer varannan vecka.
Läs mer på: https://kulturenshus.com/konsthall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.