Historisk mark på flera sätt

Prick där friluftsmuseet Hägnan ligger i dag låg på medeltiden en stor gård. Det som i dag är gräsbeklädda små kullar var då boningshus med exklusiva glasfönster. Häng med på en tur bland Hägnans fornlämningar.

På 1300-talet var området där Hägnan nu ligger omgivet av vatten. Här har man hittat fornlämningar av en stor gård där man tror att prästen bodde. Gården låg bara en kort båtfärd över sundet till nästa ö där dåvarande kyrka troligtvis låg och där den senmedeltida kyrkan ligger i dag.

– Det äldsta hus man hittat här dateras till 1350-talet. Och det var inte vilket hus som helst, utan man fann planglas från glasfönster som inte tillverkades i Sverige förrän flera hundra år senare. Därför kan man tänka att detta är den prästgård som omtalas i dokument från 1374, säger Zara Johansson, museipedagog Hägnan.

Museipedagog Zara Johansson vid en av kullarna som är Hägnans fornlämningar.

Vasa tog över

Det som är synligt i dag är oansenliga mindre kullar som vittnar om husens spisar samt stenar från grunder. Gården byggdes på genom århundradena och 1558 bestämde Gustaf Vasa att den skulle bli en kungsgård och vara med och finansiera hans krig.

– Det var socknens största gård och otroligt många människor arbetade på den. Här fanns bland annat skrivare, hovmän, timmermän och fatburshustrun som basade över gårdens kvinnliga arbetskraft som bryggerskor, mjölkdejerskor och bagerskor, säger Zara Johansson och fortsätter:

– Men gården gick aldrig med vinst utan återställdes till prästgård efter bara fem år.

1588 brann hela prästgården ner, men den har sedan dess byggts upp i flera olika versioner genom århundradena. Den nuvarande prästgården ligger alldeles bakom Hägnan i form av en modern villa.

Värdefullt skräp

Så nästa gång du är på friluftsmuseet kan du tänka dig tillbaka ännu längre än de 250 år som Hägnan skildrar, för överallt under marken finns fornlämningar av den prästgård som från medeltiden och framåt funnits på platsen.

– Men vi pratar inte guldskatter, utan arkeologiska skatter. Här kan en skräphög vara högintressant då den säger mycket om folket som levde här, säger Zara Johansson.

Delar av fornlämningarna är fullt synliga, som denna husgrund.

FAKTA Hägnan 2.0

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Therese Hedman

Logotyp