Kanotkul med kanotpolo tycker familjen Lindmark

Hon spelade basket, han satsade på forspaddling. Hur skulle de få mer tid ihop? Eva och Mats Lindmark kom på lösningen. Boll plus kanot blir lika med kanotpolo! De var pionjärer inom sporten, som blev hela familjens idrott. Nu har kanotpoloklubben Isbrytarna fått en ny träningslokal i Hertsö badhus.

En boll och en kanot är vad som behövs för att spela kanotpolo. Basket-Eva och forsrännar-Mats fann den ultimata sporten att utöva tillsammans.

Ljudet av paddlar slår mot vattnet där kajaker bryter fram i full fart. Bollen skickas snabbt mellan spelarna som kastar den vidare i riktning mot mål. I kanotpolo handlar det om mer än bara att paddla snabbt – balansen i den smala kanoten är avgörande, det är lätt att slå runt med den. Det är också viktigt att kunna parera både vattenstänk och motståndare som försöker välta dig. Tacklingar är nämligen tillåtna och det blir några ofrivilliga bad mellan varven.

Det här är världens roligaste sport – i alla fall om du frågar familjen Lindmark.

– I början spelade vi mest för skojs skull och för att få mer tid tillsammans, men ganska snabbt insåg vi att vårt lag var ganska bra på det där. Jag tog med mig träningsupplägg från basketen och vi började satsa seriöst, säger Eva Lindmark som har en bakgrund som elitseriespelare och tränare i basket.

För både henne och maken Mats blev kanotpolo nummer ett med seriös tävlingssatsning. 2002 spelade dam– och herrlandslag VM för första gången. Många av deltagarna var från Luleå. På SM har Luleå tagit många medaljer.

– Herrarna har tagit 15 SM-guld och damerna 13. Jag har varit med alla gånger utom en, säger Eva som också utsågs till Årets eldsjäl 2015 för sitt engagemang för kanotpolosporten.

Både flås och styrka

I dag är hon ansvarig för landslaget och elitsatsningen i Sverige, där bland annat hennes och Mats 17-årige son Teo är med.

– Även Fabian, som är 19, spelar kanotpolo så för oss har det blivit en riktig familjegrej,även om vi andra numer bara spelar för att det är kul, säger Eva och berättar att klubbens verksamhet riktar sig till gammal som ung, från nybörjare till elit.

– Vi erbjuder familjepolo, nybörjarpolo, parapolo och har utvecklingsgrupper för dem som satsar lite mer på sporten. Det känns extra roligt när vi har fått så fina nya träningslokaler i badhuset, där det gjorts anpassningar för att passa kanotpolosporten.

Vad krävs för att kunna spela kanotpolo?

– Egentligen passar sporten de allra flesta. Det är en träningsform för både flås och styrka och framför allt så är det otroligt roligt!

 

Eva, Mats, Teo och Fabian är familjen där allt handlar om kanotpolo. Alla har tävlat. Nu elitsatsar Teo och Eva ängar sig mest åt att coacha.

Eva, Mats, Teo och Fabian är familjen där allt handlar om kanotpolo. Alla har tävlat. Nu elitsatsar Teo och Eva ängar sig mest åt att coacha.

FAKTA - HEJA LULEÅ

  • Med uppmaningen "Heja Luleå - nu rör vi på oss" vill Luleå kommun uppmana fler att röra sig i vardagen. Alla rörelse är bra rörelse, även enkla aktiviteter som att bygga en snögubbe eller skippa hissen och ta trapporna i stället.
  • Missa inte att delta i Heja Luleås tävlingar som finns både för vuxna och barn. Om du har tur kan du vinna fina priser såsom årskort på badhus, badbiljetter och presentkort på Luleå turistcenter.
  • Läs mer om Heja Luleå här: www.lulea.se/hejalulea Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik

Logotyp