Konsthallen firar jubileum med Luleåkonstnärer

Färger, ljus, nyanser. Surrealism, ett anisbröd, ett naket guldbröllopspar. Skulpturer av metall, drivved och plast. Tre konstnärer med olika uttryckssätt, men många visuella beröringspunkter, delar på utrymmet i Konsthallen under våren.

Konsthallen i Kulturens hus firar stadens 400-årsjubileum genom att lyfta konstnärer med Luleåanknytning. Verk av Magnus Svensson, Margareta Renberg och Johannes Lindh visas från den 6 mars till den 2 maj.

Magnus Svensson är en av konstnärerna som ställer ut i Konsthallen under våren.

Hänger ihop

– Även om det är tre separata utställningar så löper det en röd tråd genom dem. De förklarar varandra och bjuder tillsammans på en fin helhetsupplevelse, säger Hans Sundvall, konstnärlig samordnare.

Magnus Svensson, med rötterna i Gammelstad, utbildad både på Konsthögskolan i Malmö och i Umeå, har tidigare varit kommunens ateljéstipendiat. Han har varit med på Liljevalchs vårsalong vid flera tillfällen och haft en rad separatutställningar.

– Magnus verk visas i Konsthall 1 och det är hans hittills största utställning. Hans verk bjuder på måleriets och ljusets spel. De bjuder på nyansskiftningar och skuggspel. Att betrakta hans målningar är som att gå en intellektuell brottningsmatch, säger Hans Sundvall och berättar att Magnus Svensson tidigt haft konstnären Margareta Renberg som förebild:

– Redan under utbildningen gjorde Magnus målningen ”Margareta Renberg, here I come”, och nu ställer de ut sida vid sida.

Vardagsnära surrealism

Hennes utställning består dels av en konstsamling som donerats till Norrbottens Museum, dels av verk från Västerbottens museum, verk i privat ägo och kommunens egen konstsamling.

Margareta Renberg, född och uppvuxen på Skurholmen, utbildad vid Konstfack och Kungliga konsthögskolan i Stockholm, var också en poet. Bland verken som ställs ut i Konsthall 2 märks en handskriven dikt, som handlar om när hon glömde sina vantar under ett besök i Luleå.

– Men det är hennes konst vi fokuserar på. Den är drömsk, vissa skulle säga surrealistisk. Det gjorde inte Margareta själv. Samtidigt är Margaretas konst vardagsnära, säger Hans Sundvall och berättar att såväl en annorlunda guldbröllopsbild som en skulptur i form av ett anisbröd finns med på utställningen.

En annorlunda guldbröllopsbild av Margareta Renberg.

Ung skulptör

Samtidigt som Magnus och Margareta ställer ut visar skulptören Johannes Lindh sina verk, i Konsthall 3. Han är en ung konstnär, som gått från fordonstekniskt gymnasium, via silversmedsutbildning och konsthögskola i Oslo. Johannes Lindh var Luleå kommuns ateljéstipendiat förra året och vårens utställning blir konstnärens första egna utställning.

– Det är tre utställningar som alla står för sig själva, samtidigt som de samspelar, säger Hans Sundvall.

Johannes Lindh ställer ut för första gången i Konsthallen Kulturens hus.

Luleåberättelser i bild

Från den 27 mars till den 2 maj tar kulturfotografen Gert Frost över utrymmet, där han visar fotografier med motiv från Luleå.

– Utställningen bjuder på ett personligt urval av bildberättelser. Gert Frost kommer också att nyttja projektrummet, där besökaren kan ta del av ett bildspel, berättar Hans Sundvall.

Gert Frost bidrar bland annat med en bild på tågen i Karlsvik.

Konstköp och Luleåfotografi

Mellan den 6 och 21 mars visas också Luleå kommuns konstinköp 2020 i Konsthallens utställningsgalleri. Det rör sig om ett 30-tal verk, bestående av allt ifrån måleri och skulptur till grafik och foto. Här finns möjlighet för besökaren att föreslå var konstverken ska placeras.

FAKTA

  • www.kulturenshus.com/konsthall

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Bild: pressbilder

Logotyp