Konst + träd = sant

Träd. En inspirationskälla, hjälp till avkoppling eller rent av lösning på klimatproblemen. Temat träd kan tolkas på olika sätt, vilket visas i konsthallens nya utställning Träd som pågår till och med 12 maj.

Även om trä lämpar sig väl som material i konstvärlden så är det inte det som är i fokus i utställningen.

– Vi har bjudit in konstnärer som på olika sätt intresserar sig för träd som företeelse , säger Hans Sundvall, konstnärlig ledare konsthallen Luleå och fortsätter:

– Träd betyder så mycket för oss människor. Allt från värmekälla till en lugnande effekt för sinnet. Och även en stor del av lösningen på klimatproblematiken då de omvandlar koldioxid till syre.

Ett av konstverken som visas i konsthallen med start på lördag: "nn" , 3D-utskrift av Katarina Klingspor Ekelund, 2018.

”Glädje, ilska och debatt”

Nio konstnärer från Kiruna i norr till Malmö i söder deltar med verk i utställningen.

– Träden har en given plats i vår kultur, men ibland är de så självklara att vi inte ens tänker på dem. Jag hoppas att utställningen ger glädje, kunskap, inspiration, frustration, transpiration och att den kanske kan väcka även ilska och debatt som kan leda sakernas tillstånd framåt, säger Hans Sundvall.

Deltagande konstnärer är Ingela Ihrman, Malmö, Trinidad Carillo och Marie Holmgren, Göteborg, Johanna Karlsson och Birgitta Burling, Stockholm, Katarina Klingspor Ekelund och Inger Andersson, Värmdö, Gerd Aurell, Umeå och Victoria Andersson, Luleå.

Vernissage är på lördag 9 mars klockan 12.00 i Konsthallen, Kulturens hus och utställningen pågår till och med den 12 maj.länk till annan webbplats

Text: Therese Hedman

Foto: Katarina Klingspor Ekelund samt pexels.com

05 mars 2019

Logotyp