På gång: Vinterfestivalen "Luleå Live"

Nu är planeringen av Vinterfestivalen Luleå Live i full gång. Konceptet bygger på lokal samverkan som ska skapa mervärde för staden, aktörer och alla som tar del av Vinterfestivalen. Preliminärt kommer Luleå Live att arrangeras i samband med den årliga skridskotävlingen, KPN Grand Prix, i februari 2021. Under förutsättning att det är genomförbart med anledning av coronaviruset.

– Vi tror att behovet av kultur, nöjen, mat, dryck och möten kommer att vara väldigt stort när nuvarande restriktioner börjar lätta. Vi vill ge besökare, föreningar och näringsidkare hopp och något att se fram emot, säger Örjan Esensjö, projektledare Luleå kommun.

Planeringen av Vinterfestivalen Luleå Live är i full gång.

Vad kan vi förvänta oss av Luleå Live?

– Luleå Live ska upplevas som en varm, utsträckt hand från en god vän. Ett tomtebloss i vintermörkret. Festivalen ska vara gratis och öppen för alla. Luleå Live bygger på delaktighet och samverkan, där lokala företag, föreningar, organisationer är med och skapar innehåll.

På vilket sätt?

– Vi vill fylla lokala restauranger, caféer, butiker, gallerior och hotell med evenemang av olika slag för att ge kultur-och näringslivet möjlighet att blomstra upp och locka besökare igen. Huvuddelen av budgeten går till lokala musiker, artister, ljudtekniker, uthyrare med flera. Utöver detta bidrar evenemanget till en ökad omsättning för butiker, caféer, restauranger och hotell i staden.

Gratis och öppen för alla

Festivalbesökarna kan se fram emot många scener med musik på etablerade ställen runt om i Luleå. Av dessa producerar och finansierar Luleå Live innehåll på några. Övriga scener får aktörer möjlighet att själva skapa innehåll till och på så sätt bli en del av programmet. Vinterfestivalen ska bidra till att Luleå fortsatt är en attraktiv stad.

– Vi bygger en vinterscen utomhus för liveframträdanden med nationella akter under två kvällar och övriga scener byggs på redan etablerade ställen i Luleå centrum, fortsätter Örjan Esensjö.

Du säger en festival för alla? Vad kan barnen se fram emot?

– Barn och unga är en prioriterad målgrupp. Vi söker samarbeten med befintliga aktörer så vi kan erbjuda en massa skoj och intressanta aktiviteter i programmet även för den yngre målgruppen.

När ska Luleå Live genomföras?

– Vi hoppas det blir möjligt att genomföra festivalen samtidigt som den populära skridskotävlingen KPN Grand Prix arrangeras i februari 2021. På så sätt lyfter båda evenemangen varandra och hela staden lever upp – både i stan och på isen.

Hur coronasituationen i februari ser ut är det svårt att sia om. Hur tänker ni kring det?

– Vi kommer självklart att följa Folkhälsomyndighetens rådande rekommendationer och hälsan är såklart viktigast . Men vi jobbar ansvarsfullt vidare med vårt koncept och så får vi se hur förutsättningarna är när vi närmar oss februari. Om det är så att vi måste anpassa formatet ytterligare eller i värsta fall helt ställa in. Vi hoppas verkligen att vi har möjlighet att bjuda på lite ljus i mörkret och genomföra Luleå Live, avslutar Örjan Esensjö.

Text: Malin Holmqvist
Foto: Pexels

17 september 2020

Logotyp