Påsklov på hemmaplan

Även om många påsklovsaktiviteter blivit inställda på grund av coronaviruset finns det fortfarande en hel del att göra för dig som stannar i Luleå. Tänk bara på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer: Håll avstånd till varandra och stanna hemma om du har minsta symtom.

Streamad club med DJ- Kevin, korvgrillning vid Ormberget eller kanske en guidning i vårt världsarv. Corona till trots finns många aktiviteter att ägna sig åt i Luleå under påsklovet.

Både vid Ormberget och på isbanan kommer grillmöjligheter finnas, om bara vädret tillåter.

Vill du idrotta inomhus finns möjlighet till drop in-pingis i Luleå Energi Arena mellan tisdag och fredag klockan 10.00-17.00. Ta med egna pingisrack och bollar, byt om hemma och utmana (dina friska) polare på pingis.

Även våra badhus håller öppet under påsklovet och här blir det utökade öppettider på Gammelstads badhus som i vanliga fall är bokat för simundervisning. Kolla in badens öppettider på webben.länk till annan webbplats

En del av fritidsgårdarna har öppet och ordnar aktiviteter för högstadieungdomar; Sunderbyns fritidsgård har äggjakt på skärtorsdag och på Björkskatan blir det filmkväll på påskafton. Följ Ung i Luleå på instagram för att hålla dig uppdateradlänk till annan webbplats.

Navet, mötesplatsen för unga mellan 16-20, håller digitala påsktävlingar på instagramlänk till annan webbplats med olika teman varje dag från 15 till 18 april. På kvällen den 18 april blir det Club Navet - livesändning med DJ Kevin på Navets insta mellan 20.00-22.00.

Biblioteken i Luleå har startat en boktipspodd – Bokspanarnalänk till annan webbplats. Temat för det första avsnittet är kanske passande nog pest, pandemi och prepp.

Under påsklovet är också fem bibliotek öppna, kolla öppettider här för Gammelstads biblioteklänk till annan webbplats, här för Björkskatans biblioteklänk till annan webbplats, här för Hertsöns biblioteklänk till annan webbplats, här för Råneå biblioteklänk till annan webbplats och här för Stadsbiblioteket.länk till annan webbplats

Precis bredvid Stadsbiblioteket hittar du konsthallen som har öppet tisdag till fredag under påsklovet. Just nu hänger hela fyra olika utställningar uppelänk till annan webbplats och det är självklart gratis inträde.

Friluftsmuseet Hägnan har tyvärr ställt in sina påsklovsaktiviteter med anledning av coronaviruset, men har istället filmat påskpysseltips. På deras Facebooksida kan du inspireraslänk till annan webbplats av hur man påskpysslade förr i tiden och bland annat färga ägg med saker du har hemma i skafferiet.

Ett annat tips är att upptäcka vårt eget världsarv. Visitor Centre i Gammelstad har öppet som vanligt och genomför guidningar för mindre grupperlänk till annan webbplats. Du kan också hyra en audioguide och själv gå på guidad tur bland kyrkstugorna. Eller kolla in direktsända guidningar på Världsarvet Gammelstads kyrkstads Facebooksidalänk till annan webbplats en gång i veckan.

Vill du satsa på sportiga utomhusaktiviteter så är Ormberget öppet för pulka, längdskidor och utförsåkning om vädret tillåter. Här finns också eldstäder med ved för pinnbröds- och korvgrillning.

Luleåbornas älskade isbana i centrum planeras också hålla öppet, men även här hänger det på väderleken. Promenad med broddar eller en sparktur går bra, däremot går det inte längre att åka skridskor. Grillplatserna förses med ved och städas så länge banan är öppen.

Nu börjar också en del lekplatser tina fram, kolla kommunkartan så ser du var alla Luleås lekplatser liggerlänk till annan webbplats.

Ha en fin påsk i Luleå!

Text: Therese Hedman

Foto: Therese Hedman och Pexels

08 april 2020

Logotyp