Passa på om du vill knipa en skärgårdsstuga under högsäsong

Som vanligt är intresset stort för att hyra en stuga i skärgården, speciellt under juli. I skrivande stund är dock fortfarande 17 % av stugorna tillgängliga under högsäsongen då turbåten trafikerar skärgården dagligen.

– Utöver det finns många möjligheter till stugvistelser under för- och eftersäsong. Men för den som vill kunna välja specifika datum börjar det verkligen vara hög tid att boka, säger Iida Larsson, samordnare för Kulturarv, skärgård och turism på Luleå kommun.

Att bo i skärgårdsstuga är en härlig hemester. Men skynda på – speciellt om du vill boka under högsäsong.

I år är första året utan stugsläpp i mars och nu kan stugorna bokas ett år i förväg i kommunens nya digitala bokningssystem.

– Vi har fått väldigt positiv respons på det slopade stugsläppet. Tidigare släpptes hela högsäsongen på en gång och många upplevde detta som stressigt. Nu kan du boka stuga med ett års framförhållning, vilket innebär att den som vill till exempel kan boka stuga för nästa vinter redan nu, berättar Sanna Makslahti på Luleå turistcenter.

Under för- och eftersäsongen är det som sagt inte lika fullbokat som under högsäsongen. Här finns goda möjligheter för den som vill boka en skärgårdsstuga och njuta av allt som Luleå skärgård har att erbjuda.

Ny turlista att hämta

Den nya turlistan för skärgårdstrafiken har nyligen kommit från tryckeriet och den finns att hämta på Luleå turistcenter i Kulturens hus. I digital version finner du den via länken efter denna artikel.

– Mellan 23 juni och 21 augusti går turbåten varje dag. Under för- och eftersäsong, 3 juni fram till 18 september, går båten på fredagar och söndagar, säger Sanna Makslahti.

Som vanligt trafikerar skärgårdstrafiken öarna Junkön, Sandön/Klubbviken, Småskär, Brändöskär, Hindersön och Kluntarna. Finns det då några nyheter i årets turlista?

– I år körs en vändande tur även på onsdagar. Det innebär att du kan åka ut med turbåten, upptäcka en ö i några timmar och därefter åka hem igen. Att det finns vändande turer både på onsdagar och lördagar innebär att du får 16 möjligheter att besöka vår vackra skärgård över dagen. Tillsammans med de extra fredags- och söndagsturerna mellan 1 juli och 14 augusti innebär det att det finns 30 tillfällen. Passa på att åka ut och njut, säger Sanna Makslahti.

Möjliggör skärgårdsvistelse för fler

En annan nyhet är att turbåten M/S Laponia går på tisdagen under midsommarveckan, alltså den 21 juni och här finns det fortfarande möjlighet att hyra stuga.

– Tisdagsturen möjliggör en skärgårdsvistelse för fler. Du kan till exempel åka ut söndag till tisdag eller tisdag till torsdag under midsommarveckan, berättar Sanna Makslahti som även slår ett slag för eftersäsongen 26 augusti till och med 18 september. Under eftersäsongen går turbåten på fredagar och söndagar.

– Då är bär- och svampsäsongen som bäst, fortsätter Sanna Makslahti.

Ett hett skärgårdstips

Iida Larsson har ett tips för den som vill sova över i skärgården men inte får tag i en stuga under önskad säsong. Eller för den som helt enkelt känner sig lite mer äventyrlig.

– Att tälta i skärgården är ett trevligt sätt att komma riktigt nära naturen, säger hon.


Här kan du både boka skärgårdsstuga och kika i turlistan: Luleå skärgård - Luleå kommun (lulea.se) Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Viveka Österman

Logotyp