Redaktionens sommarguide – bussedition

Ännu en sommar som kommer påverkas av pandemin. Evenemang som till exempel Putte i parken har behövt ställas in och saker vi sett fram emot har tyvärr blivit tvungna att flyttas fram. Men misströsta inte, sommaren kommer bli av ändå.

Dessutom kryllar det av härliga platser i vårt närområde, lätta att nå, inte bara med bil, utan även till fots, med cykel eller bussen. Vi hoppas att smittläget lättar allt eftersom. Följ de rådande rekommendationerna i alla lägen.

Du kan ta bussen till många härliga badplatser i Luleå.

Ta bussen till stranden:

Rånepoolen (Länsbuss 225) är ett gratisbad i centrala Råneå. Här finns en 25 meters bassäng med tillhörande rutschbana och en liten barnpool. I serveringen säljs glass, dryck, smörgåsar och lättare måltider.

Niporna (Linje 8) i Karlsvik är en populär badplats i vacker naturmiljö med branta sandsluttningar ner mot Luleälven. Men se upp, det blir tvärdjupt! intill ligger Kolarens café där du kan köpa fika och lunch.

Aronsbadet (Linje 8) är ett gratisbad på Örnäset. Här finns det en 25 meters bassäng med tillhörande rutschbana och en liten barnpool. Det säljs korv, glass, snacks, godis och dryck i kiosken.

Storsand (Linje 9) i Gammelstad består av härliga sandstränder och långgrunt vatten, vilket gör badet mycket barnvänligt. För de som inte vill ligga och sola så finns det en beachvolleybollplan.

Lulviksbadet (Linje 4) är ett havsbad cirka 15 kilometer från Luleå centrum vid vägen mot Luleå Airport. Ett långgrunt bad med långa sandstränder. En del av stranden är avsatt som naturistbad. Det finns en brygga samt toalett och grillplatser.

Tjuvholmssundet (Linje 4) har sedan urminnes tider varit farleden in till hamnstaden Luleå och går mellan Sandön och Hamnholmen i Luleå. Idag är Tjuvholmssundet en hamn och populär badstrand i Luleå. Här finns även kommunens roddbåtar, till vilka man kan låna nycklar och ro över till Sandön. Du hyr roddbåtarna av Luleå turistcenter.

Lulsundsbadet (Linje 3) är en barnvänlig badplats med badbrygga och sandstrand. Här finns även en stor gräsyta.

Trolltjärn (Linje 3) på Bergnäset är en tjärn med sandstrand. Badplatsen har nyligen fått ett alldeles nytt aktivitetsområde som drivs av föreningslivet på Bergnäset. Här finns ytor för boule, basket med mera och även en kiosk.

Flera härliga grillplatser i kommunen går bra att nå med buss.

Ta bussen till grillplatsen:

Hertsöträsk (Linje 1) är en vacker skogssjö bara några kilometer från centrala Luleå, i nära anslutning till stadsdelen Hertsön. Här finns inplanterad ädelfisk, abborre och gädda och runt träsket finns grillplatser att nyttja.

Ormberget (Linje 2) är en motions- och friluftsanläggning i Luleå nära Björkskatan. Sommartid erbjuder Ormberget motionsspår för löpning och cykelstigar för mountainbikes. Grillplatser med gratis ved finns utplacerade i hela friluftsområdet.

Bränneriudden (Linje 8) är en tillgänglig rast- och fiskeplats vid älven mellan Karlsvik och Gäddvik. Här, vid norra sidan av Gäddviksströmmen, kan du fiska eller njuta vid en grillplats.

Gammelstadsviken (Linje 4) Ett naturreservat som ligger cirka fyra kilometer norr om centrala Luleå. Området är tillgänglighetsanpassat med leder, eldplatser, fågeltorn, dass och information. Det är en av länets finaste platser att titta på fåglar på, så ta med kikaren och matsäcken och upptäck en av Luleås pärlor.

Du når flera natursköna platser i Luleå kommun med buss.

Ta bussen till naturen:

Förutom ovan nämnda Hertsöträsk med sin vackra skogssjö, Ormbergets friluftsområde, fisket i Gäddviksströmmen och Gammelstadsvikens naturreservat så finns det fler natursköna platser att besöka i sommar.

Bälingeberget (Länsbuss 29) är ett naturreservat och ett populärt utflyktsmål. Bälingeberget ligger 1,5 mil väster om Luleå. Från Luleå följer man vägen på Luleälvens sydsida genom Bergnäset och Gäddvik. Här kan du vandra upp på det 139 meter höga berget. Från toppen har du en vacker utsikt över Luleälvens levande landskap.

Fiske i Råneälven. (Länsbuss 20) Råneälven och framförallt dess mynning till Bottenviken är känd i hela Sverige för sitt fina gäddfiske. Här fångas varje år stora gäddor. Fiskar över metern är inte ovanliga. Fiskesäsongen börjar redan i slutet av maj och bästa tiden är normalt i början av juni.

Bondgården Bälinge (Länsbuss 20) är en ekologisk besöksgård 10 minuter utanför Luleå. Här finns restaurang, fik, hotell och konferens. Här får du träffa och klappa många av gården djur. Dessutom har de ett alldeles eget "koakvarium" där besökare, från restaurangen kan se när korna blir mjölkade.

Fäbodaleden (Länsbuss 14) är en vandringsled förbi Antnäs fäbodar från förr. Det finns stugor kvar, en del av dem är öppna för besökare för att ge en inblick i hur livet var på vallen.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Nina Aronsson
Grafik: Joakim Höggren

Logotyp